Švéďáky – to je prostě neskutečná pochoutka kombinující vláčné těsto s náplní z tvarohu a vanilky. K tomu kapička rumu a rozinky, které v rumu máčíme. Zvenčí vypadá švédský koláč, jako obyčejný koláč, ale když ho rozkrojíte, překvapí vás lahodná vrstva tvarohové náplně, která se krásně propojila s vláčným těstem a výsledkem je koláč ideální ke kávě, čaji nebo jako sladká tečka za obědem. Tato verze švédského koláče je tak trochu skrytý poklad. Nikdo nečeká, že pod obyčejným povrchem se schovává krémová náplň, která je zároveň lehká i sytá.
Je to jeden z koláčů, který potěší jak děti, tak dospělé a hlavně je hotový raz-dva, bez vážení a složitostí. Stačí vám hrnek, vařečka a láska k pečení. Koláč je navíc upečený z dostupných běžných surovin, i když lze přidat na přilepšení do tvarohu rozinky nebo nasekané ořechy. vršek posypat plátky mandlí nebo skořicovým cukrem.
Recept na švédský sypaný koláč
Ingredience potřebné k přípravě sypaného koláče s tvarohovou náplní
Těsto
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 3 měkké tvarohy (ve vaničce)
- 3 vajíčka
- 300 ml mléka
- půl hrnku moučkového cukru
- vanilkový cukr
- trochu rumu
- citronová kůra
- 1 vanilkový pudink v prášku
- rozinky namočené v rumu
- půl hrnku rozpuštěného másla
- plech 30×40 cm s vyšším okrajem
Jak připravuji švéďák – postup přípravy koláče
1. V misce smícháme ingredience na koláč, dostaneme suchou směs, které větší polovinu nasypeme na plech vymazaný máslem.
2. Na směs nalijeme vyšlehanou tvarohovou náplň, kromě másla.
3. Na náplň posypeme druhou část suché směsi na těsto a polijeme rozpuštěným máslem nebo poklademe plátky másla.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut dozlatova.
5. Koláč necháme uležet v lednici do druhého dne.
Koláč skvěle chutná i s kakaovým těstem, když přidáte 2 lžíce kakaa do částí suché směsi na těsto.

Švédský čokoládový crumble koláč: Sypaný koláč s tvarohovou náplní a tenkým těstem
