Švestkový koláč je jako návrat do dětství. Vůně čerstvých švestek zapečených v měkkém těstě nás okamžitě přenese na prázdniny u babičky. Koláč se švestkami je také tak trochu tradice. Na první pohled se může zdát obyčejný, ale když se do něj zakousnete, vše vám do sebe začne zapadat.
Švestky jsou pro tento účel více než ideální. Při pečení se jejich cukry karamelizují, čímž vzniká hluboká chuť. Navíc obsahují mnoho vlákniny a antioxidantů, takže nejde jen o chuťový zážitek, ale i příjemný výživový bonus. Kombinace másla, cukru a vajec vytváří vláčné máslové těsto, které se skvěle doplňuje se šťavnatými, lehce nakyslými švestkami. Servírovat můžete i s kopečkem zakysané smetany. A i když jsou švestky spíše podzimním plodem naší zahrádky, kdo chce, sežene si švestky kdykoliv – nebo si jen recept uložte na později. Jinak ještě drobná zajímavost než se přesuneme k receptu na švestkový koláč. V minulosti se švestky považovaly za ovoce dlouhověkosti – kvůli zdravému trávení, což jste možná nevěděli.
Recept na švestkový koláč
Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 160 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- 1 kypřící prášek
- 1 kg švestek
Postup přípravy překrásného a velmi dobrého švestkového koláče
1. Změklé máslo s vejci a cukrem vyšleháme do pěny.
2. Přidáme mléko a mouku smíchanou se špetkou soli a kypřícím práškem.
3. Vše ušleháme a vlijeme na velký plech s vyšším okrajem, vymazaný a moukou vysypaný.
4. Těsto rovnoměrně rozetřeme a na husto na něj vyskládáme vypeckované švestky. Švestky klidně klademe trochu přes sebe, aby se jich vešlo co nejvíce.
5. Posypeme drobenkou, vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 – 40 minut.
Na závěr
Švestkový koláč je nejen sezonní klasikou, kterou si většina z nás spojuje s koncem léta a začátkem podzimu. Švestky totiž dozrávají od srpna do října, a právě tehdy mají tu nejlepší chuť. Ale i mimo sezonu lze koláč připravit z kompotovaných nebo mražených švestek. Chuť sice nebude tak plná jako z čerstvých plodů, ale když přidáte trochu citronové šťávy a špetku skořice, kouzlo se vrátí.

Švestkové hraběnčiny řezy – šťavnatá obměna klasiky

Posvícenské švestkové koláče – víte kdy se připravují?
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI