Pečené vepřové maso s lehkým zeleninovým salátem přináší naprosto jiný pohled na oběd z vepřového masa. Díky maso získáme hodnotou dávku bílkovin a dobře se zasytíme, na druhou stranu salát nás skvěle osvěží a naplní naše těla dávkou vitamínů. Ve výsledku podáváme pokrm plně vyvážený.

Zeleninové saláty k masu prostě patří a když si ho připravíme dostatek, často ani nepotřebujeme žádnou další přílohu. Pojďme si tedy připravit tuto výtečnou kombinaci šťavnatého masa a svěží cukety!

Recept na vepřovou pečeni se salátem z cukety – lehká pochoutka

Ingredience pro přípravu

Maso – pečeně:

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 250 ml vývaru nebo vody
  • sůl a pepř

Na cuketový salát budete potřebovat:

  • 4 vejce (natvrdo uvařená)
  • 400 g malých cuket (nakrájené syrové na tenké plátky nebo nudličky)
  • 1 cibule (najemno)
  • 100 g sterilované papriky
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 100 g majolky nebo bílého jogurtu (nebo jejich kombinace)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy vepřové pečeně

1. Maso opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme směsí hořčice, česneku a sladké papriky. Necháme odležet.

2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vsypeme ji na dno pekáče nebo litinového hrnce.

3. Přidáme sádlo nebo olej a navrch položíme maso. Posypeme kmínem.

4. Přilijeme vývar nebo vodu, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.

5. Pečeme zhruba 1,5 hodiny a během pečení maso pravidelně poléváme šťávou a doléváme vodu.

6. Na závěr odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200°C a dopečeme dozlatova (cca 15 minut).

7. Po upečení necháme maso alespoň 10 minut odpočinout, než ho nakrájíme na plátky.

Příprava lahodného cuketového salátu

1. Všechny suroviny smícháme a necháme minimálně 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Cuketa do salátu.
Foto: freepik.com, Cuketa do salátu.

Závěrem

Maso lze den předem naložit do směsi hořčice, oleje a česneku. Bude tak ještě šťavnatější a chutnější.

Cuketu lze nahradit i mladou kedlubnou nebo mrkví.

Pokud máme rádi pikantnější chuť, můžeme do salátu přidat špetku chilli.

Obrázek receptu na Krkovici alá Živáňskou v papilotu - šťavňaté maso s vůní ohně

Živáňská pečeně z trouby – pravý slovenský recept na domácí nedělní oběd

Obrázek receptu na Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest