Pečené vepřové maso s lehkým zeleninovým salátem přináší naprosto jiný pohled na oběd z vepřového masa. Díky maso získáme hodnotou dávku bílkovin a dobře se zasytíme, na druhou stranu salát nás skvěle osvěží a naplní naše těla dávkou vitamínů. Ve výsledku podáváme pokrm plně vyvážený.
Zeleninové saláty k masu prostě patří a když si ho připravíme dostatek, často ani nepotřebujeme žádnou další přílohu. Pojďme si tedy připravit tuto výtečnou kombinaci šťavnatého masa a svěží cukety!
Recept na vepřovou pečeni se salátem z cukety – lehká pochoutka
Ingredience pro přípravu
Maso – pečeně:
- 1 kg vepřové pečeně
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 250 ml vývaru nebo vody
- sůl a pepř
Na cuketový salát budete potřebovat:
- 4 vejce (natvrdo uvařená)
- 400 g malých cuket (nakrájené syrové na tenké plátky nebo nudličky)
- 1 cibule (najemno)
- 100 g sterilované papriky
- 2 sladkokyselé okurky
- 100 g majolky nebo bílého jogurtu (nebo jejich kombinace)
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy vepřové pečeně
1. Maso opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme směsí hořčice, česneku a sladké papriky. Necháme odležet.
2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vsypeme ji na dno pekáče nebo litinového hrnce.
3. Přidáme sádlo nebo olej a navrch položíme maso. Posypeme kmínem.
4. Přilijeme vývar nebo vodu, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
5. Pečeme zhruba 1,5 hodiny a během pečení maso pravidelně poléváme šťávou a doléváme vodu.
6. Na závěr odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200°C a dopečeme dozlatova (cca 15 minut).
7. Po upečení necháme maso alespoň 10 minut odpočinout, než ho nakrájíme na plátky.
Příprava lahodného cuketového salátu
1. Všechny suroviny smícháme a necháme minimálně 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.
Závěrem
Maso lze den předem naložit do směsi hořčice, oleje a česneku. Bude tak ještě šťavnatější a chutnější.
Cuketu lze nahradit i mladou kedlubnou nebo mrkví.
Pokud máme rádi pikantnější chuť, můžeme do salátu přidat špetku chilli.

Živáňská pečeně z trouby – pravý slovenský recept na domácí nedělní oběd

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI