Krásně barevný salát na zakysané smetaně je skvělou formou přílohy pro milovníky salátů, kteří rádi zkoušení nové varianty a kombinace neobvyklých ingrediencí. Tento salát kombinuje krémovou texturu avokáda s chutí zakysané smetany. Je jednoduchý na přípravu, obsahuje samou zdravou zeleninu a tuky.
Avokádový salát je příjemnou alternativou ke klasickým salátům či ke guacamole. My ho doma rádi konzumujeme s pečivem nebo s nachos. Je nutričně prospěšný, takže je spokojený nejen náš žaludek, ale i naše tělo.
Moc mě tato verze servírování baví, kdy jako základ je zakysaná smetana, na ní rozmačkaná avokádová směs a navrchu je čerstvý zeleninový salát. Vyzkoušejte tuto chutnou a zdravou pochoutku. V této podobě ani nevnímáte, jak moc je to zdravé, uvidíte že i odpůrcům zdravé stravy bude chutnat.
Recept na avokádový salát na zakysané smetaně
Potřebné suroviny na základ:
- 150 g zakysané smetany
Suroviny na avokádovou směs:
- 1 oloupané avokádo bez pecky
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Ingredience na zeleninový salát:
- 1/2 salátové okurky nakrájená na kostičky
- 100 g cherry rajčátek nakrájené na kostičky
- 1/2 červené cibule nadrobno nakrájená
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Na závěr:
- balzamiková redukce
Postup:
1. Nejprve si rozmačkáme avokádo. Avokádo osolíme a přidáme citronovou šťávu. Zamícháme a jdeme připravovat zeleninovou část.
2. Zeleninu si nakrájíme na kostičky včetně červené cibule, vše smícháme a dochutíme solí a olivovým olejem.
3. Jdeme kompletovat salát na talíř. Nejprve rozprostřeme zakysanou smetanu na talíř. Na zakysanou smetanu dáme avokádovou směs, poté zeleninovou a na závěr vše pokapeme balzamikovou redukcí.
Takto podáváme s pečivem nebo nachos. Dobrou chuť.
Video recept na avokádový salát
Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI