Představte si následující: Po dlouhém náročném dní se usadíte na pohovku, vyberete skvělý film, nalijete si sklenku dobrého vína a sáhnete po této křupavé pochoutce. Konec průmyslově vyráběným snackům plných umělých dochucovadel! Toto je poctivé domácí pečiva s opravdovým sýrem. Můžete ho jíst ještě teplé právě vytažené z trouby. Není to fantazie?

Pokud patříte mezi gurmány, kteří si rádi dopřejí nějakou tu chuťovku a zároveň chcete mít pod kontrolou složení potravin, recept je přesně pro vás. Navíc příprava je velice snadná a rychlá. Krekry si zaručeně zamilujete a pochopíte, proč se nedají s těmi obchodními absolutně srovnávat!

Recept na sýrové pečivo

Ingredience pro přípravu

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 200 g Goudy
  • sůl a pepř
  • 2 žloutky
  • vajíčko na potření
  • na posyp sezamová semínka, sůl, kmín atd.

Postup přípravy slaného domácího pečiva

1. Goudu najemno nastrouháme a ze všech surovin vypracujeme těsto.

2. Hotové těsto necháme asi 30 minut odležet v lednici a poté si ho vyválíme a vykrojíme požadované tvary.

3. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

Slané sýrové pečivo

Slané sýrové krekry: pečivo k posezení zdobené mandlemi

4. Posypeme semínky nebo čímkoliv, co máme rádi.

5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

Sýrové krekry.
Foto: freepik.com, Sýrové krekry.

Závěr

Domácí sýrové křupky jsou skvělým pohoštěním i pohodovým snackem pro každý večer. Jsou jednoduché na přípravu, nádherně voní, dokonale křupou a mají neodolatelnou sýrovou chuť. Navíc si je můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Přidat bylinky, koření nebo třeba chilli pro pikantnější variantu.

Moderní sýrové pečivo, které se prodává v obchodech, často obsahuje množství zbytečných přísad. Proto je domácí varianta lepší, chutnější a zdravější.

Hotové upečené rychlé sýrové sušenky

Sýrové sušenky s bazalkou – na povrchu křupavé, uvnitř jemné

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest