Představte si následující: Po dlouhém náročném dní se usadíte na pohovku, vyberete skvělý film, nalijete si sklenku dobrého vína a sáhnete po této křupavé pochoutce. Konec průmyslově vyráběným snackům plných umělých dochucovadel! Toto je poctivé domácí pečiva s opravdovým sýrem. Můžete ho jíst ještě teplé právě vytažené z trouby. Není to fantazie?
Pokud patříte mezi gurmány, kteří si rádi dopřejí nějakou tu chuťovku a zároveň chcete mít pod kontrolou složení potravin, recept je přesně pro vás. Navíc příprava je velice snadná a rychlá. Krekry si zaručeně zamilujete a pochopíte, proč se nedají s těmi obchodními absolutně srovnávat!
Recept na sýrové pečivo
Ingredience pro přípravu
- 200 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 200 g Goudy
- sůl a pepř
- 2 žloutky
- vajíčko na potření
- na posyp sezamová semínka, sůl, kmín atd.
Postup přípravy slaného domácího pečiva
1. Goudu najemno nastrouháme a ze všech surovin vypracujeme těsto.
2. Hotové těsto necháme asi 30 minut odležet v lednici a poté si ho vyválíme a vykrojíme požadované tvary.
3. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

Slané sýrové krekry: pečivo k posezení zdobené mandlemi
4. Posypeme semínky nebo čímkoliv, co máme rádi.
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.
Závěr
Domácí sýrové křupky jsou skvělým pohoštěním i pohodovým snackem pro každý večer. Jsou jednoduché na přípravu, nádherně voní, dokonale křupou a mají neodolatelnou sýrovou chuť. Navíc si je můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Přidat bylinky, koření nebo třeba chilli pro pikantnější variantu.
Moderní sýrové pečivo, které se prodává v obchodech, často obsahuje množství zbytečných přísad. Proto je domácí varianta lepší, chutnější a zdravější.

Sýrové sušenky s bazalkou – na povrchu křupavé, uvnitř jemné
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI