Víme všichni, že klasický trojobal je pilířem české kuchyně na obalování řízků, ale těstíčka nabízejí prostor pro rychlost kreativitu, variabilnost a zábavu při vaření. Nejen že přinášejí nové chutě a vůně, ale taky šetří nádobí a čas při vaření. Jsou skvělou alternativou, když chcete připravit něco šťavnatého, rychlého, nebo netradičního, jsou oblíbené na minutky řízky, nudličky, ale i na mleté řízky, či dokonce smažené žampiony a různou zeleninu, ba dokonce i ovoce.
Tajemstvím dobrého těstíčka je jeho správná hustota – musí být husté tak akorát, aby na mase nebo zelenině drželo a nestékalo, dále to je správný čas přípravy – je potřeba nechat těstíčko chvíli odstát, ať mouka nabobtná, správné smažení – ve vyšší vrstvě oleje, správná teplota oleje při smažení – při nízké teplotě hrozí nasáknutí tuku do těstíčka.
Recepty na různé druhy těstíček na smažení masa a zeleniny
Ingredience a postupy na různé druhy těstíček místo trojobalu
Klasické těstíčko
- 100 ml vody
- 120 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a mletý pepř dle chuti
Postup přípravy klasického těstíčka
1. Oddělíme si bílky od žloutků. žloutky vyšleháme s vodou, olejem solí, pepřem moukou dohladka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a postupně do směsi vmícháme.
Sýrové těstíčko
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce majonézy
- 4 vejce
- 100 g tvrdého strouhaného sýra
- sůl a mletý pepř dle chuti
Postup přípravy sýrového těstíčka
1. Do mísy si nastrouháme tvrdý sýr a přidáme ostatní suroviny, směs řádně promícháme, aby se suroviny spojily. Těstíčko se hodí na kuřecí prsa, ryby, mrkev, celer i petržel, ale i na žampiony.
Pivní těstíčko
- 2 vajíčka
- hrnek (250 ml) hladké mouky
- hrnek světlého piva
- 1 lžička cukru
- pepř a sůl dle chuti
Postup přípravy pivního těstíčka
1. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme mouku, pivo, cukr a žloutky, Ochutíme solí a pepřem. vyšleháme a dáme na chvíli odpočinout do lednice. Hodí se na maso, ryby a mořské plody.
Těstíčko s vínem
- 2 vejce
- 250 ml bílého vína
- 250 g hladké mouky
- sůl
Postup přípravy těstíčka s vínem
1. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s vínem, přidáme mouku a vytvoříme hladkou hmotu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do hmoty a osolíme. Obalujeme ryby i různé maso.
Pikantní těstíčko
- 2 vajíčka
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 henek mléka
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1 lžička soli
Postup přípravy pikantního těstíčka
1. Vejce smícháme s mlékem kořením a moukou. Dochutíme solí a nechám chvíli odpočinout. Můžeme obalovat maso, ryby, mořské plody i zeleninu.
Bramborákové těstíčko
- 4 větší brambory
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl a pepř
- hladká mouka dle potřeby
Postup přípravy bramborového těstíčka
1. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Česnek přidáváme prolisovaný. Podle potřeby přidáme mouku i druhé vejce. Obalujeme různé druhy masa, případně zeleniny.

Pivní rarášci s česnekovým dipem a jemnou bramborovou kaší
Těstíčko bez vajec
- 250 ml mléka, vody nebo rostlinného mléka
- 200 g mouky
- sůl, pepř případně nasekané bylinky
Postup přípravy těstíčka bez vajec
1. Mléko smícháme s moukou, vytvoříme těsto jako na palačinky, Přidáme koření a odložíme na chvíli do lednice. Maso, ryby, nebo zeleninu obalíme v těstíčku a poté je obalíme ve strouhance.
Tip na závěr: Sladké těstíčko na ovoce
Pro ty, co rádi mlsají, je vhodné tohle těstíčko na ovoce z těchto surovin:
- 150 ml smetany na vaření
- 3 žloutky
- moučkový cukr dle chuti
- špetka soli
- hladká mouka dle potřeby
Ve směsi můžeme obalovat různé druhy ovoce jako například jahody, banány, broskve a podobně.

Cikánské řízečky z kuřecího masa: Smažení rarášci z masové směsi s cibulkou

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku
pozn.: částečně upraveno AI