Víme všichni, že klasický trojobal je pilířem české kuchyně na obalování řízků, ale těstíčka nabízejí prostor pro rychlost kreativitu, variabilnost a zábavu při vaření. Nejen že přinášejí nové chutě a vůně, ale taky šetří nádobí a čas při vaření. Jsou skvělou alternativou, když chcete připravit něco šťavnatého, rychlého, nebo netradičního, jsou oblíbené na minutky řízky, nudličky, ale i na mleté řízky, či dokonce smažené žampiony a různou zeleninu, ba dokonce i ovoce.

Tajemstvím dobrého těstíčka je jeho správná hustota – musí být husté tak akorát, aby na mase nebo zelenině drželo a nestékalo, dále to je správný čas přípravy – je potřeba nechat těstíčko chvíli odstát, ať mouka nabobtná, správné smažení – ve vyšší vrstvě oleje, správná teplota oleje při smažení – při nízké teplotě hrozí nasáknutí tuku do těstíčka.

Recepty na různé druhy těstíček na smažení masa a zeleniny

Ingredience a postupy na různé druhy těstíček místo trojobalu

Klasické těstíčko

  • 100 ml vody
  • 120 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Postup přípravy klasického těstíčka

1. Oddělíme si bílky od žloutků. žloutky vyšleháme s vodou, olejem solí, pepřem moukou dohladka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a postupně do směsi vmícháme.

Sýrové těstíčko

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce majonézy
  • 4 vejce
  • 100 g tvrdého strouhaného sýra
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Postup přípravy sýrového těstíčka

1. Do mísy si nastrouháme tvrdý sýr a přidáme ostatní suroviny, směs řádně promícháme, aby se suroviny spojily. Těstíčko se hodí na kuřecí prsa, ryby, mrkev, celer i petržel, ale i na žampiony.

Pivní těstíčko

  • 2 vajíčka
  • hrnek (250 ml) hladké mouky
  • hrnek světlého piva
  • 1 lžička cukru
  • pepř a sůl dle chuti

Postup přípravy pivního těstíčka

1. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme mouku, pivo, cukr a žloutky, Ochutíme solí a pepřem. vyšleháme a dáme na chvíli odpočinout do lednice. Hodí se na maso, ryby a mořské plody.

Těstíčko s vínem

  • 2 vejce
  • 250 ml bílého vína
  • 250 g hladké mouky
  • sůl

Postup přípravy těstíčka s vínem

1. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s vínem, přidáme mouku a vytvoříme hladkou hmotu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do hmoty a osolíme. Obalujeme ryby i různé maso.

Pikantní těstíčko

  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 henek mléka
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička soli

Postup přípravy pikantního těstíčka

1. Vejce smícháme s mlékem kořením a moukou. Dochutíme solí a nechám chvíli odpočinout. Můžeme obalovat maso, ryby, mořské plody i zeleninu.

Bramborákové těstíčko

  • 4 větší brambory
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • hladká mouka dle potřeby

Postup přípravy bramborového těstíčka

1. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Česnek přidáváme prolisovaný. Podle potřeby přidáme mouku i druhé vejce. Obalujeme různé druhy masa, případně zeleniny.

Obrázek receptu na kuřecí rarášky v pivním těstíčku s bramborovou kaší.

Pivní rarášci s česnekovým dipem a jemnou bramborovou kaší

Těstíčko bez vajec

  • 250 ml mléka, vody nebo rostlinného mléka
  • 200 g mouky
  • sůl, pepř případně nasekané bylinky

Postup přípravy těstíčka bez vajec

1. Mléko smícháme s moukou, vytvoříme těsto jako na palačinky, Přidáme koření a odložíme na chvíli do lednice. Maso, ryby, nebo zeleninu obalíme v těstíčku a poté je obalíme ve strouhance.

Tip na závěr: Sladké těstíčko na ovoce

Pro ty, co rádi mlsají, je vhodné tohle těstíčko na ovoce z těchto surovin:

  • 150 ml smetany na vaření
  • 3 žloutky
  • moučkový cukr dle chuti
  • špetka soli
  • hladká mouka dle potřeby

Ve směsi můžeme obalovat různé druhy ovoce jako například jahody, banány, broskve a podobně.

Těstíčka šleháme v misce metličkou a obalujeme suroviny.
Foto: Cooky.cz, Těstíčka šleháme v misce metličkou a obalujeme suroviny.
Obrázek receptu na Kuřecí smažené nudličky neboli cikánské řízky

Cikánské řízečky z kuřecího masa: Smažení rarášci z masové směsi s cibulkou

Řízky s taveným sýrem - podávání

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest