Tradiční sladké české jídlo, které podáváme jako hlavní jídlo nebo v menší porci jako dezert. Celková příprava je snadná a rychlá. Nejlepší typ těstovin pro tuto pochoutku jsou tagliatelle. Mák s máslem a cukrem na nich skvěle drží a vypadají atraktivně na talíři. V minulosti toto jídlo připravovali zejména v rodinách z chudších poměrů, jelikož ingredience byly dostupné a syté. Energie obsažená v jedné porci je dostatečná i pro zimní období. Navíc je mák bohatý na zdravé tuky, vápník a železo. Celý recept je dokonalý příklad toho, že lze připravit z několika málo jednoduchých surovin uspokojující pokrm.

Recept na nudle s mákem

Celková doba přípravy 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • těstoviny (ideálně tagliatelle)
  • mletý mák
  • máslo
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Těstoviny uvaříme podle návodu v mírně osolené vodě a poté je scedíme a opláchneme ve studené vodě.

Těstoviny uvaříme podle návodu.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Těstoviny uvaříme podle návodu.

2. V míse nebo jiném hrnci s rozpustíme máslo a přidáme k němu uvařené těstoviny.

3. Dobře těstoviny promícháme s máslem a přisypeme dostatek mletého máku dle chuti.

Dobře těstoviny promícháme s máslem a přisypeme dostatek mletého máku dle chuti.

Zdroj obrázku: slovakcooking, Dobře těstoviny promícháme s máslem a přisypeme dostatek mletého máku dle chuti.

4. Dále přisypeme moučkový cukr a dobře promícháme.

5. Podáváme teplé!

Další variace nudlí s mákem

Obohaťte pokrm o další chutě a přidejte rozinky nebo kandované ovoce.

Pro přípravu zdravější varianty uvařte celozrnné těstoviny a místo cukru použijte med nebo třeba stévii.

Chcete-li exotičtější aroma, přidejte špetku muškátového oříšku nebo kardamomu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest