Tradiční sladké české jídlo, které podáváme jako hlavní jídlo nebo v menší porci jako dezert. Celková příprava je snadná a rychlá. Nejlepší typ těstovin pro tuto pochoutku jsou tagliatelle. Mák s máslem a cukrem na nich skvěle drží a vypadají atraktivně na talíři. V minulosti toto jídlo připravovali zejména v rodinách z chudších poměrů, jelikož ingredience byly dostupné a syté. Energie obsažená v jedné porci je dostatečná i pro zimní období. Navíc je mák bohatý na zdravé tuky, vápník a železo. Celý recept je dokonalý příklad toho, že lze připravit z několika málo jednoduchých surovin uspokojující pokrm.
Recept na nudle s mákem
Celková doba přípravy 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- těstoviny (ideálně tagliatelle)
- mletý mák
- máslo
- moučkový cukr
Postup přípravy
1. Těstoviny uvaříme podle návodu v mírně osolené vodě a poté je scedíme a opláchneme ve studené vodě.
2. V míse nebo jiném hrnci s rozpustíme máslo a přidáme k němu uvařené těstoviny.
3. Dobře těstoviny promícháme s máslem a přisypeme dostatek mletého máku dle chuti.
4. Dále přisypeme moučkový cukr a dobře promícháme.
5. Podáváme teplé!
Další variace nudlí s mákem
Obohaťte pokrm o další chutě a přidejte rozinky nebo kandované ovoce.
Pro přípravu zdravější varianty uvařte celozrnné těstoviny a místo cukru použijte med nebo třeba stévii.
Chcete-li exotičtější aroma, přidejte špetku muškátového oříšku nebo kardamomu.