Mazanec je tradiční české velikonoční pečivo, které má dlouhou historii. Věděli jste, že první zmínky o mazanci pochází z přelomu 15. a 16. století, kdy byl znám pod různými názvy jako svěceník nebo pomazanec. Symbolizuje poslední pomazání Kristova těla a jeho uložení do hrobu.
Tradičně se mazanec peče na Bílou sobotu a následující den se zanáší do kostela k posvěcení. Tato verze mazance je naše nejoblíbenější, jen upozorňujeme, že velikost jednoho mazance je opravdu nadstandardní :). Můžeme z těchto ingrediencí udělat dva menší mazance – například jako dárek pro známé.
Recept na velikonoční mazanec
Potřebné vybavení
- Trouba
- Kuchyňský robot
Suroviny
- 1/2 kostky droždí
- 600 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 lžička soli
- 250 ml mléka
- 120 g másla
- 3 vejce (1 vejce si dáme stranou na pomazání mazance)
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 30 g rozinek namočené v rumu (kdo nerad může vynechat)
- 1 hrst plátků mandlí na posypání
Postup
- Do mísy rozdrobíme droždí, nasypte na něj cukr, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku, vejce, máslo, rozinky (můžete i trochu rumu z rozinek) a sůl.
- Vypracujeme vláčné těsto (někdo ručně, někdo použije kuchyňského robota), které necháme kynout 1, 5 hodiny v teple (kdo chce zkrátit čas čekání, tak dá kynout mísu s těstem do hrnce s teplou vodou – těsto vykyne do 30 minut).
- Vykynuté těsto přeneseme na pracovní desku.
- Jednotlivé strany těsta přes sebe lehce překryjeme (taháme přes sebe, stejně když děláme například chleba)
- Hotový tvar přendáme (zabalenou stranou) na plech vyložený pečicím papírem a ještě necháme mazanec kynout dalších 40 minut pod utěrkou
- Po uplynutí času, pomašlujte mazanec rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlemi
- Pečeme v horkovzdušné troubě 20 minut na 180 stupňů a další 30 minut na 130 stupňů
Video recept
Poznámky
- Máte vlastní recept na velikonoční mazanec? Sdílejte s námi Váš recept ZDE