Kokosový suk: Jedná se o typickou sladkost, která vznikla jako jednoduchá a levná alternativa dražších cukrovinek v období, kdy byla nabídka sladkostí omezená. Dnes si připravíme tyto kokosové válečky, které jsou také obvyklým vánočním cukrovím. Poprvé byla vyrobená v československých továrnách na cukrovinky nazvaná jako kokosový suk. Jednalo se o ekonomicky výhodný produkt, protože základní suroviny jako kokos, kakao a cukr byly relativně levné a snadno dostupné. Jeho výroba a popularity se datují do období 20. století.
V dnešní době se tato cukrovinka objevuje hlavně na poutích a trzích v období Vánoc a jiných svátků a to ve stáncích s cukrovinkami. Naše děti jí znají velice dobře a s radostí se do ní zakousnout. Tak je pojďte překvapit a vyrobit tuto starou známou cukrovinku doma.
Recept na kokosový suk – vánoční cukroví
Ingredience na přípravu
- 250 g strouhaného kokosu + kokos na obalení
- 100 g sušeného polotučného mléka
- 1 plechovka Salka
- 1 KL holandského kakaa
- gelové červené potravinářské barvivo
- moučkový cukr na podsypání
Postup
1. V misce smícháme kokos, Salko a sušené mléko a vytvoříme směs, kterou rozdělíme do 3 misek.
2. Do jedné misky přidáme kakao, do druhé misky červené barvivo a směs ve třetí misce necháme bílou.
3. Z každé ze směsí vyválíme na válu posypaném moučkovým cukrem dlouhého hada.
4. Dva hady slepíme k sobě a jednoho položíme navrch, doprostřed prvních dvou, všechny 3 hady dohromady zatočíme a obalíme v kokosu.
5. Krájíme na malé špalíčky.
Tipy
Do bílé části hada můžeme přidat pár kapek vanilkové esence.
Pokud je základní hmota příliš suchá, přidáme trochu Salka, pokud je příliš vlhká, přidáme kokos.