Kokosový suk: Jedná se o typickou sladkost, která vznikla jako jednoduchá a levná alternativa dražších cukrovinek v období, kdy byla nabídka sladkostí omezená. Dnes si připravíme tyto kokosové válečky, které jsou také obvyklým vánočním cukrovím. Poprvé byla vyrobená v československých továrnách na cukrovinky nazvaná jako kokosový suk. Jednalo se o ekonomicky výhodný produkt, protože základní suroviny jako kokos, kakao a cukr byly relativně levné a snadno dostupné. Jeho výroba a popularity se datují do období 20. století.

V dnešní době se tato cukrovinka objevuje hlavně na poutích a trzích v období Vánoc a jiných svátků a to ve stáncích s cukrovinkami. Naše děti jí znají velice dobře a s radostí se do ní zakousnout. Tak je pojďte překvapit a vyrobit tuto starou známou cukrovinku doma.

Recept na kokosový suk – vánoční cukroví

Ingredience na přípravu

  • 250 g strouhaného kokosu + kokos na obalení
  • 100 g sušeného polotučného mléka
  • 1 plechovka Salka
  • 1 KL holandského kakaa
  • gelové červené potravinářské barvivo
  • moučkový cukr na podsypání

Postup

1. V misce smícháme kokos, Salko a sušené mléko a vytvoříme směs, kterou rozdělíme do 3 misek.

Připravíme základní těsto.
Připravíme základní těsto.

2. Do jedné misky přidáme kakao, do druhé misky červené barvivo a směs ve třetí misce necháme bílou.

3. Z každé ze směsí vyválíme na válu posypaném moučkovým cukrem dlouhého hada.

Vyválíme barevné hady a spojíme k sobě.
Vyválíme barevné hady a spojíme k sobě.

4. Dva hady slepíme k sobě a jednoho položíme navrch, doprostřed prvních dvou, všechny 3 hady dohromady zatočíme a obalíme v kokosu.

Spojené hady zatočíme.
Spojené hady zatočíme.

5. Krájíme na malé špalíčky.

Tipy

Do bílé části hada můžeme přidat pár kapek vanilkové esence.

Pokud je základní hmota příliš suchá, přidáme trochu Salka, pokud je příliš vlhká, přidáme kokos.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest