Určitě si ještě mnozí pamatujete na oblíbený jahodový nanuk mrož. No a tyto řezy jsou krásnou vzpomínkou zrovna na tuto chuť nanuku. Řezy jsou vlastně dezertní verzí tohoto nanuku, skládají se z piškotu, jemného jahodového krému a křupavé čokoládové polevy.
Dezert chutná přesně jako slavný nanuk, akorát bez zmrzliny a se šmrncem dortu. Jsou ideálním dezertem ke kávě, ale vhodné jsou i na oslavu či dětskou oslavičku. Ovocná svěžest, krémová jemnost a nahoře lesklá vrstva čokolády, která praská pod lžičkou se hodí skvěle nejen do horkých letních měsíců. Jahody lze použít jak čerstvé, tak mražené nebo kompotované Výsledkem je vždycky šťavnatý, osvěžující a krásně vypadající dezert.
Recept na tříbarevné mrože
Ingredience potřebné k přípravě Řezů s jahodami a čokoládovou polevou
Těsto
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce horké vody
- 1 dcl oleje
- 1 prášek do pečiva
Krém
- 750 g rozmixovaných jahod
- 2 jahodové pudinky v prášku
- 1 dcl jahodové šťávy
- cukr dle chuti
- 200 g másla
- čokoládová poleva
Postup přípravy tříbarevných řezů mrož
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme do husté pěny.
2. Ze žloutků, horké vody a cukru za přidání oleje vyšleháme pěnu, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
3. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Necháme vychladit.
4. Smícháme jahodovou šťávu s jahodovým pudinkem a rozmixovanými jahodami a uvaříme hustý pudink. Pudink vychladíme a vyšleháme s máslem.
5. Krém naneseme na vychladlý korpus a zahladíme, necháme ztuhnout v lednici.
6. Nakonec dezert polijeme čokoládovou polevou.
Místo jahod můžeme použít malinovou vrstvu.
Do krému můžete přidat želatinový ztužoval pro dosažení pevnějšího tvaru.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami
