Určitě si ještě mnozí pamatujete na oblíbený jahodový nanuk mrož. No a tyto řezy jsou krásnou vzpomínkou zrovna na tuto chuť nanuku. Řezy jsou vlastně dezertní verzí tohoto nanuku, skládají se z piškotu, jemného jahodového krému a křupavé čokoládové polevy.

Dezert chutná přesně jako slavný nanuk, akorát bez zmrzliny a se šmrncem dortu. Jsou ideálním dezertem ke kávě, ale vhodné jsou i na oslavu či dětskou oslavičku. Ovocná svěžest, krémová jemnost a nahoře lesklá vrstva čokolády, která praská pod lžičkou se hodí skvěle nejen do horkých letních měsíců. Jahody lze použít jak čerstvé, tak mražené nebo kompotované Výsledkem je vždycky šťavnatý, osvěžující a krásně vypadající dezert.

Recept na tříbarevné mrože

Ingredience potřebné k přípravě Řezů s jahodami a čokoládovou polevou

Těsto

  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva

Krém

  • 750 g rozmixovaných jahod
  • 2 jahodové pudinky v prášku
  • 1 dcl jahodové šťávy
  • cukr dle chuti
  • 200 g másla
  • čokoládová poleva

Postup přípravy tříbarevných řezů mrož

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme do husté pěny.

2. Ze žloutků, horké vody a cukru za přidání oleje vyšleháme pěnu, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

3. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Necháme vychladit.

4. Smícháme jahodovou šťávu s jahodovým pudinkem a rozmixovanými jahodami a uvaříme hustý pudink. Pudink vychladíme a vyšleháme s máslem.

5. Krém naneseme na vychladlý korpus a zahladíme, necháme ztuhnout v lednici.

6. Nakonec dezert polijeme čokoládovou polevou.

Na ztuhlý krém nalijeme čokoládovou polevu.
Foto: Cooky.cz, Na ztuhlý krém nalijeme čokoládovou polevu.

Místo jahod můžeme použít malinovou vrstvu.

Do krému můžete přidat želatinový ztužoval pro dosažení pevnějšího tvaru.

Obrázek receptu na macecha řezy s pudinkem, šlehačkou a jahodami.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami

Obrázek receptu na kastelánské řezy.

Když se spojí piškot, jablka a tvaroh, tak vznikne sladký zázrak kastelánské řezy: Dezert hodný zámeckého stolu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest