Tvaroháček je kousek koláče i buchty zároveň – něžný, sytý a vždycky vděčný. On nepotřebuje zbytečná slova, stačí ochutnat a člověk ví, že je doma. Jeho hebké těsto, bohatá tvarohová náplň a navrchu křupavá drobenka, to voní až k sousedům.
Určitě si jej dáte rádi ke kafíčku, když potřebujete sladké pohlazení, parádu udělá také na nedělním stole, ale ani vaše děti se na vás nebudou zlobit, když jim ho přibalíte do školy jako sladkou svačinku. Nejlépe tento tvarohový koláč chutná čerstvý, ale ani na druhý den není vůbec marný a jeho kombinace s rozinkami, ovocem, citronovou kůrou nebo vanilkou také není vůbec k zahození.
Recept na koláč tvaroháček s křupavou drobenkou
Ingredience potřebné na přípravu domácího hebkého sousta Tvaroháčku s drobenkou
- plech o velikosti 35×30 anebo koláčová forma o průměrů 35 cm
Těsto na koláč
- 250 g změklého másla
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 120 g krupicového cukru
- 3 žloutky
- citronová kůra
Tvarohová náplň
- 1 kostka tvarohu
- 300 ml bílého jogurtu
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
- citronová šťáva dle chuti
- marmeláda (borůvková anebo dle chuti a možností)
Postup přípravy tvaroháčku s křupavou drobenkou
1. Ze surovin na těsto vypracujeme v robotu anebo ručně celistvé těsto.
2. 2/3 těsta rukou namačkáme do formy s pečícím papírem a odložíme do lednice.
3. Zbylou 1/3 těsta zabalíme do folie a uložíme do mrazáku.
4. Na těsto ve formě namažeme marmeládu a na to navrstvíme tvarohovou náplň smíchanou z ingrediencí pro náplň.
5. Navrch nastrouháme zmrzlé těsto z mrazáku na hrubém struhadle.
6. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 35 minut.
Tipy na různé variace
Mezi tvaroh a drobenku můžeme přidat ovoce, například borůvky nebo švestky. Pro bezlepkový koláč stačí vyměnit mouku za směs bez lepku.

Skvělý dezert Tvarožka s ovocem

Máte rádi pribiňáček? Připravte si jednoduše domácí
pozn.: částečně upraveno AI