Název peřina(někdy i deka) vznikl lidově, podle toho, jak buchta vypadá – nadýchaná, měkká, příjemná, prostě jako když se zachumláte do peřin. Tento moučník má své kořeny v české a slovenské kuchyni 80. a 90 let, kdy byly tyto buchty na plechu populární a tvaroh byl dostupnou surovinou téměř v každé kuchyni. Díky jeho dostupnosti a variabilitě se stal základem spousty zákusků.
Koláč je zdobený tvarohovou hmotou do mřížky, co vypadá složitě, ale koláč je jednoduchý a přitom udělá velkou parádu. Korpus je vláčný díky oleji, co zaručuje, že se ani po pár dnech nevysuší. Na něm pak spočívají měkké peřinky tvarohu, které se při pečení lehce propadnou a vytvoří krásný polštářkový vzor.
Recept na tvarohovou peřinu
Ingredience potřebné na přípravu olejové buchty na plech s tvarohovým vzorem
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- půl hrnku cukru
- 1!2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
Tvarohová ozdoba
- 2 kostky tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
- cukr dle chuti
- mléko dle potřeby
Postup přípravy prošívané buchty
1. Vejce si oddělíme a z bílků ušleháme tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao a mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
3. V misce smícháme ingredience na náplň a cukrářským sáčkem uděláme na těsto tvarohovou mřížku.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Když buchta vystydne je jemná, vláčná a lahodná. vhodná k odpolední kávě nebo jako tečka za nedělním obědem.

Hrnková prošívaná deka: jemný moučník s tvarohovým překvapením v podobě náplně uvnitř
