Název peřina(někdy i deka) vznikl lidově, podle toho, jak buchta vypadá – nadýchaná, měkká, příjemná, prostě jako když se zachumláte do peřin. Tento moučník má své kořeny v české a slovenské kuchyni 80. a 90 let, kdy byly tyto buchty na plechu populární a tvaroh byl dostupnou surovinou téměř v každé kuchyni. Díky jeho dostupnosti a variabilitě se stal základem spousty zákusků.

Koláč je zdobený tvarohovou hmotou do mřížky, co vypadá složitě, ale koláč je jednoduchý a přitom udělá velkou parádu. Korpus je vláčný díky oleji, co zaručuje, že se ani po pár dnech nevysuší. Na něm pak spočívají měkké peřinky tvarohu, které se při pečení lehce propadnou a vytvoří krásný polštářkový vzor.

Recept na tvarohovou peřinu

Ingredience potřebné na přípravu olejové buchty na plech s tvarohovým vzorem

Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • půl hrnku cukru
  • 1!2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Tvarohová ozdoba

  • 2 kostky tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
  • cukr dle chuti
  • mléko dle potřeby

Postup přípravy prošívané buchty

1. Vejce si oddělíme a z bílků ušleháme tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao a mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

3. V misce smícháme ingredience na náplň a cukrářským sáčkem uděláme na těsto tvarohovou mřížku.

Obrázek receptu na Tvarohovou peřinu: Olejovou buchtu na plech s tvarohovým vzorem
Foto cooky.cz, Recept na Tvarohovou peřinu: Olejovou buchtu na plech s tvarohovým vzorem

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Když buchta vystydne je jemná, vláčná a lahodná. vhodná k odpolední kávě nebo jako tečka za nedělním obědem.

Recept na Prošívanou deku

Hrnková prošívaná deka: jemný moučník s tvarohovým překvapením v podobě náplně uvnitř

Obrázek receptu na buchtu Prošívanou deku.

Buchta Prošívaná deka

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest