Každý z nás má určitě v záloze takový ten recept, které nikdy nezklame. Může to být babiččin jablečný závin nebo bábovka. Společným jmenovatelem pro takové recepty je to, že to bude prostě jistota ať se děje cokoliv. Dovolte mi, abych vám představila jeden z oblíbených pokladů mojí sladké kuchyně. Prošívaná deka je koláč, kde spojení jednoduchosti a elegance tvoří téměř dokonalou harmonii. Na tomto moučníku je poměrně atraktivní složkou, kromě chutě, i vzhled. Vypadá opravdu lákavě – jednotlivé vrstvy se při pečení propojí a vytvoří zajímavý vzor, připomínající právě prošitou deku.

Když ještě k tomu zvolíte dva druhy těsta – například kakaové a světlé a při pečení se nic nepokazí, může vypadat ještě lákavěji. Příprava prošívané deky je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo má trochu času. Nejlepší na tom všem je, že základní ingredience máte pravděpodobně už doma. Těsto je jemné a vláčné, a když se propojí s tvarohovým překvapením, vytvoří dokonalou kombinaci. Nyní si ukážeme, jak na to, abyste si tento dezert mohli připravit i vy doma – neděláme tentokrát dvoubarevnou deku, je světlá a uvnitř má tvarohovou náplň.

Recept na prošívanou deku s tvarohovo – pudinkovou náplní

Potřebné suroviny na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Potřebné suroviny na náplň:

  • 1 Vanilkový pudink uvařený v 0,5 litru mléka
  • 2 měkké tvarohy

Postup:

Recept na Prošívanou deku
Foto a recept: Jaroslava Fišarová, Hrnková prošívaná deka

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 190 stupňů (bez horko-vzduchu, s horko-vzduchem 170 stupňů).

2. Uvaříme si vanilkový pudink dle návodu na obalu. Pudink necháme vychladnout.

3. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse. Těsto vylijeme na připravený plech (pekáčku) vyložený pečícím papírem.

4. Do vychlazeného pudinku, ale ne do ztuhlého, vmícháme měkké tvarohy. Dle chuti případně dosladíme.

5. Na těsto v plechu nyní nastříkáme pomocí cukrářského sáčku pudinkovo-tvarohovou náplň.

6. Nyní koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Průběžně koláč kontroluje, každá trouba peče jinak.

Hotový koláč necháme vychladit a před servírování pomoučníme moučkovým cukrem.

Tvarohový koláč

Buchta prošívaná deka – dokonalá tvarohovo kakaová kombinace

Dobrou chuť.

Zdroj: recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest