Tvarohové noky se švestkovou omáčkou neservírujete jen na talíři, ale i v srdci. Každé sousto této lahůdky je trochu návrat ke starým časům, kdy babičky v zástěrách zadělávaly těsto. Samotná vůně těchto noků vás okamžitě uchvátí a naznačuje, že bude velmi jemné a měkké. Samozřejmě hlavním hrdinou je však v tomto případě švestková omáčka.
Ano, lehce nakyslé švestky zde mají hlavní roli a to i přes to, že jsou součástí pokrmu i noky. Tato voňavá esence podzimu vám každou lžící s nokem dává najevo, že nastal ten správný čas k prozření. Švestky potřebují trochu času a jejich chuť si budete užívat po celou dobu.
Recept na tvarohové noky se švestkovou omáčkou
Ingredience pro přípravu
Noky:
- 250 g tvarohu v kostce
- špetka soli
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 3 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Omáčka:
- 500 g švestek
- 150 ml vody
- 1 vanilkový cukr
- cukr dle chuti
- 1 lžička skořice
- 1 lžička solamylu
- trocha rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
Ozdoba:
- zakysaná smetana
- skořice
Postup přípravy tvarohových noků
1. Všechny ingredience na noky spolu zapracujeme a utvoříme noky.
2. Vložíme je do vroucí vody a vaříme cca 4 – 5 minut.
3. Švestky vypeckujeme, dáme do hrnce, přidáme vodu, cukr a povaříme.
4. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme.
5. Přidáme skořici, rum, citronovou šťávu a solamyl rozmíchaný v trošce vody.
6. Ozdobíme zakysankou a skořicí.
Závěr
Pokud by jste chtěli omáčku zachovat v trochu rustikální podobě, nemusíte švestky vyloženě pasírovat a nechat je nakrájené na menší kousky v omáčce. Budou se vám rozplývat na jazyku a jídlo je o dost autentičtější, ale někomu můžou kusy švestek vadit. Každá verze má něco do sebe.

Připravujeme si domácí bramborové noky krok za krokem – snadná příloha nebo přidáním několika surovin i hlavní chod
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI