Tyto Tvarohovo-jogurtové řezy jsou ideálním letním i celoročním moučníkem. Spojují lehký, vláčný piškotový korpus s osvěžující, krémovou náplní z jogurtu a tvarohu. Klíčem k jedinečné chuti je kombinace citronové kůry a šťávy v těstě a rumu v náplni, což dodává dezertu příjemnou svěžest a aroma. Náplň drží perfektně pohromadě díky želatinovému ztužovači, což z něj dělá i nepečený dort, který se na plechu snadno krájí na úhledné řezy.

Ačkoliv se jedná o nepečený dezert, základem je lehký piškotový korpus. Pečení trvá pouhých 12 až 15 minut na 180 stupňů. Náplň tvoří bílý jogurt a tvaroh ve vaničce, doplněná o nakrájené kompotované broskve a rum. Díky použití želatiny na nepečený dort (např. od Vitany) je příprava náplně rychlá a bez starostí s klasickou želatinou. Můj tip zní: Množství tvarohu a jogurtu (včetně ovoce a cukru) přesně odvažte, aby odpovídalo požadavkům na obalu želatinového ztužovače – jen tak bude náplň dokonale pevná a krémová!

Recept na tvarohovojogurtové řezy (s trochou ovoce)

Doba přípravy je cca 20 minut, pečení korpusu 12 až 15 minut a chlazení náplně minimálně 3 hodiny. Řezy se připravují ve formě o rozměrech 32 × 22 cm.

  • Příprava těsta a pečení: 25 minut
  • Příprava náplně: 10 minut
  • Chlazení a tuhnutí: minimálně 3 hodiny

Ingredience k přípravě tvarohovojogurtových řezů

Těsto (piškotový korpus):

  • 5 vajec (žloutky a sníh zvlášť)
  • 120 g cukru krystal
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • Špetka soli

Náplň:

  • 2 balíčky želatiny na nepečený dort (např. od Vitany)
  • 150 g cukru moučka
  • 1 plechovka kompotovaných broskví (cca 460 g pevný podíl)
  • Bílý jogurt a tvaroh ve vaničce (celkové množství přizpůsobit dle návodu na želatině, např. 500 g jogurtu + 2 vaničky tvarohu)
  • 2 lžíce rumu

Ovoce na závěr:

  • 3 broskve z kompotu (na ozdobu)
  • 1 balení šlehačky v prášku (nebo 250 ml tekuté smetany)
  • Ovoce na ozdobení

Postup při přípravě lahodných řezů

Příprava piškotového korpusu:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech o rozměrech 32 × 22 cm vymažte a vysypejte.

2. Ze žloutků, poloviny množství cukru krystal a vanilkového cukru ušlehejte hustou pěnu.

3. Poté přidejte polohrubou mouku s práškem do pečivacitronovou kůru a šťávu.

Obrázek k receptu na tvarohovojogurtové řezy s ovocem
Foto: Cooky.cz, recept na tvarohovojogurtové řezy s ovocem

4. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků, druhé poloviny cukru krystal a špetky soli.

5. Hotové těsto natřete na plech a pečte cca 12–15 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.

Příprava tvarohovojogurtové náplně:

6. Broskve z kompotu slijte (tekutinu můžete využít na přípravu želatiny, pokud to návod vyžaduje).

7. Tři broskve schovejte na ozdobu, zbytek nakrájejte nadrobno.

8. Do velké mísy dejte bílý jogurt a tvaroh ve vaničce (množství přizpůsobte tak, aby váhově odpovídalo celkovému množství tekutých surovin, včetně ovoce a cukru, dle návodu na želatinovém ztužovači).

9. Přidejte cukr moučka a 2 lžíce rumu. Vše smíchejte.

10. Připravte Želatinu na nepečený dort přesně podle návodu na obalu.

11. Vmíchejte želatinu do tvarohovojogurtové směsi.

Kompletace a chlazení:

12. Nakonec do náplně vmíchejte pokrájené broskve. Náplň nalijte na vychlazený korpus a stěrkou ji uhlaďte.

13. Řezy dejte vychladit do lednice, dokud náplň dokonale neztuhne (minimálně 3 hodiny).

Zdobení:

14. Po ztuhnutí náplně řezy ozdobte.

15. Můžete připravit šlehačku (např. z prášku) a nastříkat ji na řezy.

16. Poté na šlehačku poklaďte schované plátky broskví nebo jiné čerstvé ovoce.

Top žravé řezy se zralými broskvemi

Broskvové řezy s krémem ze zakysané smetany a tvarohu. Z letošní bohaté úrody

Tipy redakce:

  • Množství náplně: Klíčem k úspěchu je přesně dodržet celkové váhové množství tekutých ingrediencí (jogurt, tvaroh, pokrájené ovoce, cukr) dle návodu na želatinovém ztužovači. Příliš velké množství tekutin by neztuhlo.
  • Trik s rumem: Rum v náplni je důležitý pro celkovou chuť. Dodává dezertu hloubku a lehkou, pikantní notu, která se skvěle doplňuje s broskvemi.
  • Citron v těstě: Šťáva a kůra z citronu zajišťují, že piškotový korpus bude krásně vláčný a svěží, což je ideální základ pro těžší krémovou náplň.
  • Alternativní ovoce: Broskve můžete nahradit jiným kompotovaným ovocem, jako jsou meruňky nebo mandarinky.
Obrázek receptu na Krémové pohlazení s broskví

Broskvové řezy se smetanovo-krémovou jemností: Dezert, který si zaslouží pochvalu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest