Tento dort je klasika mezi všemi německými dortíky, vlastně s rakouskými kořeny a jeho pečená verze sahá až do středověku. Ale varianta s nepečeným krémem a mandarinkami vznikla až ve 2. polovině 20. století s nástupem chladících dortů a instantní želatiny. Přidání mandarinek z konzervy bylo celoročně dostupné a chuťově velmi oblíbené, jelikož mandarinková sladkokyselá šťáva skvěle kontrastuje s jemným mléčným krémem.

Klasický tvarohový dort má obvykle dvě vrstvy korpusu a mezi nimi obrovskou vrstvu tvarohové náplně, někdy náplně i s ovocem. Každopádně místo mandarinek můžete použít jiné ovoce jako maliny, třešně a podobně. Asi s každým ovocem bude tento dort výborný a lahodný.

Recept na německý tvarohový dort

Ingredience potřebné na přípravu tvarohového dortu s mandarinkami

Těsto

  • 4. vejce
  • 150 g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 4 lžičky prášku do pečiva

Náplň

  • 8 plátků želatiny
  • 500 g chlazené smetany ke šlehání
  • 1 kg nízkotučného tvarohu pokojové teploty
  • 100 g moučkového cukru
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 lžíce likére Limoncello (volitelné)
  • 1 malá konzerva zcezených mandarinek (170 g)
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy tvarohového dortu

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a tvaroh vyndáme z lednice, aby dosáhl pokojové teploty.

2. Ve větší misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny, nesmí se přešlapat, protože se pak může srazit! Přidáme vanilkovou esenci a postupně přidáváme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a škrobem. Postupně do směsi zapracujeme.

3. Těsto vylijeme do formy o průměru 26 cm vystlané pečícím papírem a mírně zatřeseme, aby jsme se zbavily vzduchových bublin. Pečeme cca 18 minut ve vyhřáté troubě. Těsto by mělo krásně vyskočit a upečené mít zlatavou barvu. Upečený korpus nožem uvolníme od okrajů formy a necháme zcela vychladnout.

4. Želatinové platy namočíme do misky s vodou asi na 8 minut.

5. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky.

6. Do misky dáme tvaroh, Moučkový cukr, citron, pomeranč a Limoncello (volitelné). Želatinu vymačkáme, dáme do kastrolu a jemně pomalu zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Postupně přidáváme část tvarohové směsi a mícháme. Sundáme z ohně a přidáme celou tvarohovou směs a pořádně promícháme, doku se směs se želatinou nespojí. Teploty rozdíl proto nesmí být příliš velký. Jemně a pomalu vmícháme asi po 3 částech šlehačku.

7. Mandarinkový kompot nalijeme do síta a necháme dobře okapat.

8. Pokud je korpus vypuklý, srovnáme ho nožem do rovné plochy, poté je vodorovně rozkrojíme napůl.

9. Spodní korpus položíme na tác a pevně ho obklopíme prstencem z dortové formy. Na korpus naneseme 1/3 náplně poklademe mandarinky, další třetinu náplně a opět mandarinky. Nakonec přidáme poslední část náplně a přikryjeme druhým korpusem.

10. Dort uložíme na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne do lednice.

11. Z dortu opatrně sejmeme dortový kruh a posypeme moučkovým cukrem.

Hotový dort posypeme po vychlazení Moučkovým cukrem.
Zdroj: Bake to the roots, Hotový dort posypeme po vychlazení Moučkovým cukrem.

Dort je něžný, lehký a zároveň bohatý. Pravá německá klasika, která se po desetiletí drží na výsluní dortových pultů.

Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort

Obrázek receptu na Sladkou vzpomínku, babiččin obláčkový dort

Tvarohový dort s kokosovým sněhem jako vzpomínka na víkendy u babičky: nadýchaný jako obláček s kokosovou peřinkou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest