Tento dort je klasika mezi všemi německými dortíky, vlastně s rakouskými kořeny a jeho pečená verze sahá až do středověku. Ale varianta s nepečeným krémem a mandarinkami vznikla až ve 2. polovině 20. století s nástupem chladících dortů a instantní želatiny. Přidání mandarinek z konzervy bylo celoročně dostupné a chuťově velmi oblíbené, jelikož mandarinková sladkokyselá šťáva skvěle kontrastuje s jemným mléčným krémem.
Klasický tvarohový dort má obvykle dvě vrstvy korpusu a mezi nimi obrovskou vrstvu tvarohové náplně, někdy náplně i s ovocem. Každopádně místo mandarinek můžete použít jiné ovoce jako maliny, třešně a podobně. Asi s každým ovocem bude tento dort výborný a lahodný.
Recept na německý tvarohový dort
Ingredience potřebné na přípravu tvarohového dortu s mandarinkami
Těsto
- 4. vejce
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 70 g hladké mouky
- 70 g kukuřičného škrobu
- 4 lžičky prášku do pečiva
Náplň
- 8 plátků želatiny
- 500 g chlazené smetany ke šlehání
- 1 kg nízkotučného tvarohu pokojové teploty
- 100 g moučkového cukru
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- kůra z 1/2 pomeranče
- 1 lžíce likére Limoncello (volitelné)
- 1 malá konzerva zcezených mandarinek (170 g)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy tvarohového dortu
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a tvaroh vyndáme z lednice, aby dosáhl pokojové teploty.
2. Ve větší misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny, nesmí se přešlapat, protože se pak může srazit! Přidáme vanilkovou esenci a postupně přidáváme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a škrobem. Postupně do směsi zapracujeme.
3. Těsto vylijeme do formy o průměru 26 cm vystlané pečícím papírem a mírně zatřeseme, aby jsme se zbavily vzduchových bublin. Pečeme cca 18 minut ve vyhřáté troubě. Těsto by mělo krásně vyskočit a upečené mít zlatavou barvu. Upečený korpus nožem uvolníme od okrajů formy a necháme zcela vychladnout.
4. Želatinové platy namočíme do misky s vodou asi na 8 minut.
5. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky.
6. Do misky dáme tvaroh, Moučkový cukr, citron, pomeranč a Limoncello (volitelné). Želatinu vymačkáme, dáme do kastrolu a jemně pomalu zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Postupně přidáváme část tvarohové směsi a mícháme. Sundáme z ohně a přidáme celou tvarohovou směs a pořádně promícháme, doku se směs se želatinou nespojí. Teploty rozdíl proto nesmí být příliš velký. Jemně a pomalu vmícháme asi po 3 částech šlehačku.
7. Mandarinkový kompot nalijeme do síta a necháme dobře okapat.
8. Pokud je korpus vypuklý, srovnáme ho nožem do rovné plochy, poté je vodorovně rozkrojíme napůl.
9. Spodní korpus položíme na tác a pevně ho obklopíme prstencem z dortové formy. Na korpus naneseme 1/3 náplně poklademe mandarinky, další třetinu náplně a opět mandarinky. Nakonec přidáme poslední část náplně a přikryjeme druhým korpusem.
10. Dort uložíme na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne do lednice.
11. Z dortu opatrně sejmeme dortový kruh a posypeme moučkovým cukrem.
Dort je něžný, lehký a zároveň bohatý. Pravá německá klasika, která se po desetiletí drží na výsluní dortových pultů.

Téměř zapomenutý nepečený jahodovo – tvarohový dort
