Tento dort si jistě pamatujete ještě z dětství, když maminky často dělávali řezy anebo dort s ovocem a želatinou. Tentokrát je v receptu i tvarohová náplň, takže je víc vydatný ale i slavnostní. Dort je ideální i pro začínající cukráře, protože se obejde bez složitého kynutí anebo pečení několika korpusů. Získá si vás svou jemností, osvěžující chutí a snadnou přípravou. Tvarohová náplň dodává dortu lehkost a meruňky příjemnou sladkokyselou chuť. Dohromady s kakaovým korpusem vznikne dezert, který se hodí na letní oslavy, jako dezert po obědě, nebo ke kávě pro rodinu a přátele.
Recept na Meruňkový dort s tvarohem a želatinou
Ingredience k přípravě
Těsto
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 PL oleje
- 1 PL vody
- 100 g polohrubé mouky
- 1 PLkakaa
- 1/2 KL prášku do pečiva
Náplň
- 2 tvarohy v alobalu
- 150 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- 1 velká plechovka meruněk
Želatina
- 1 balíček citronový vitacit
- šťáva z meruněk + voda (dohromady 500 ml)
- 2 balíčky vanilkové pudinkového prášku
- 5 PL cukru
Postup
1. Vejce vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáváme další ingredience určené na těsto.
2. Těsto nalejeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut. Po upečení necháme těsto ve formě vychladnout.
3.
Šťávu z meruněk dolijeme vodou do 500 ml a vlijeme do hrnce, přidáme cukr , vitacit a pudinky a za stálého míchání uvaříme hustou želatinu.
4. Tvaroh s cukrem a šlehačkou ušleháme a rozetřeme na korpus, poklademe okapanými meruňkami a zalijeme horkou želatinou. Hotový dort odložíme do chladu.
Servírování
Dort podáváme samotný nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.