Z hrnku rovnou do srdce – takový je tvarohový koláč s pudinkem. Je to kombinace nadýchaného piškotového těsta, jemného tvarohu a krémového vanilkového pudinku ideální na posezení ke kávě, na piknik i na chvíle pohody. Jeho rychlá příprava bez vážení, jen za pomoci hrníčku, vůbec nedává znát, jak je jednoduchý, vypadá jako by jste jej pekli přinejmenším půlku dne.
Navíc je tento dezert hodně univerzální, protože jestli by jste chtěli výraznější vrstvy, můžete je kombinovat také jako těsto, tvaroh, těsto, a nakonec pudink. Máte li rádi crumble, můžete povrch koláče posypat křupavou drobenkou. Obměnit můžete také pudink, místo vanilkového použít karamelový anebo čokoládový, co z něj udělá úplně jinou chuť. No a hodí se taky použití ovoce jako jsou třeba meruňky, broskve, borůvky nebo švestky.
Recept na tvarohový koláč s pudinkem bez vážení
Ingredience potřebné na přípravu Tvarohového koláče s pudinkem podle hrnkového receptu
Karamelová vrstva
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky vody
Krémový pudink
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 150 g smetanového sýra (tvarohu)
Dortový korpus
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1/4 šálku mouky
- smetanový tvarohový pudink (uvařený dle návodu)
Postup přípravy koláče
1. Nejprve si připravíme karamelovou vrstvu, 1/2 šálku cukru zkaramelizujeme na mírném ohni za stálého míchání a zalijeme 2 lžičkami vody. Počkáme než se karamel rozvaří a sundáme z ohně. Karamel vylijeme do formy, ve které budeme připravovat dort a necháme stranou.
2. V kastrolu uvaříme mléko se smetanou a necháme stranou vychladnout. V šlehači vyšleháme vejce, cukr a vanilkovou esenci do krémové pěny, přidáme smetanový sýr a nalijeme vychlazené uvařené mléko se smetanou. Znovu promícháme a přes sítko nalijeme na karamel ve formě.

Lahodný a rychlý tvarohový koláč
3. Na přípravu piškotového korpusu vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku a dobře promícháme. Přidáme na vrstvu krému ve formě, nakonec nepravidelně vlijeme uvařený pudink, nemícháme. přikryjeme alobalem a dáme do vodní lázně. V páře dusíme 25-30 minut.
4. Po vyjmutí z páry uložíme na 2 hodiny do lednice. Po vychlazení otočíme vzhůru dnem, tak, aby karamelová vrstva byla na povrchu dezertu.
Výborný dezert, který zvládnete s hrnkem v ruce a s úsměvem na tváři. A ještě si pochutnáte.

Tvarohový koláč s ovocem: Výtečné řezy Tvarožka s ovocem z plechu
