Když se řekne trůn nebo křeslo, okamžitě si představíme něco měkkého, pohodlného, bezpečného. A přesně takové je i tohle tvarohové pečivo – přesněji štola. Uprostřed vláčného a měkkého tvarohového těsta najdeme krémovou marcipánovou náplň kterou doplňuje skvělý kontrast kandovaného ovoce.

Můžou to být kandované višně, citronové kostky nebo pomerančová kůra. Toto pečivo se peče do kulatého tvaru, s náplní uprostřed a opravdu vypadá jako malé křesílko neboli trůn pro marcipánové království, celé se to často sype ještě drobenkou nebo plátky mandlí, taky se to polévá cukrovou glazurou, která vytváří perfektní lesk.

Recept na Královský trůn s marcipánem a ovocem

Ingredience potřebné na přípravu tvarohového královského trůnu

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g (1 kostka( tvarohu
  • 200 g změklého másla
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z půl citrónu

Náplň

  • mandlová, ořechová, nebo ovocná dle chuti
  • rozinky, brusinky, kandované višně, nebo ananas, nebo jiné ovoce předem naložené
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy Královského tvarohového trůnu s marcipánem a ovocem

1. Robotem nebo ručně smícháme dohromady všechny ingredience určené pro těsto. Vypracujeme kompaktní těsto, které ještě rukama propracujeme.

2. Z hotového těsta vytvarujeme dlouhý válec, který po obou stranách asi 2 sme od okraje jemně přitlačíme, aby jsme vytvořili mírný důlek.

3. Do důlku naneste vybranou náplň – ořechovou směs, marcipán, nebo jinou náplň dle chuti a poklademe ovocem.

4. Těsto uzavřeme tak, aby náplň byla rovnoměrně uzavřena uvnitř.

5. Přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 50 minut do zlatova, propečení vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.

6. Ještě horký koláč potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

Královský trůn ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.
Foto: cooky.cz, Královský trůn ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

7. Poté koláč zabalíme do potravinářské folie, aby zůstal dlouho vláčný.

Koláč mně svým složeným i vzhledem připomíná vánoční štolu, myslíte si to samé? Koláč můžeme péct v rovném dlouhém tvaru anebo stočit do kruhu, dle fantazie.

Obrázek receptu. na Tvarohovou štolu měkkou ihned po upečení

Tvarohová štola měkká ihned po upečení

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest