Určitě všichni znáte oblíbený tvarohový krémovník, který se skládá z tmavého korpusu, tvarohového krému a bílkové pěny navrchu. Tak tento je velice podobný, akorát ingredience na jeho přípravu jsou trochu jiné a proto chutná i vypadá ve výsledku jinak.
Tvarohové moučníky celkově patří mezi oblíbené dezerty, protože jsou lehčí než máslové krémy, osvěžující díky tvarohu a případnému ovoci, a jsou variabilní, co je právě tento případ dezertu, dají se připravit z různou příchutí, s různým ovocem a podobně. No a právě základem tohoto receptu byl původní recept na tvarohový krémovník.
Recept na tvarohový krémovník trochu jinka
Ingredience potřebné přípravu tvarožníku s jahodovou příchutí a zakysanou smetanou
Těsto
- 220 g polohrubé mouky
- 170 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- plech 32×22 cm
Náplň
- 500 ml mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 2 balíčky jahodového pudinku v prášku
- 150 ml oleje
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 2 zakysané smetany + cukr dle potřeby
Postup přípravy krémových řezů
1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na plech a vytáhneme okraje cca 2 cm.
2. Suroviny pro náplň rozmixujeme v mixéru a nalijeme na těsto.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Vychladíme.
4. Na vychlazený koláč natřeme zakysanou smetanu, případně smíchanou s moučkovým cukrem, ale dle potřeby.
Tipy
Na nedopečený koláč asi 10 minut před koncem pečení je možné místo zakysané smetany nanést tuhý sníh z bílků a dopečení při nízké teplotě.

Nektarinkový dort s tvarohovým krémem
