Vajíčka tvoří základ snad všech světových kuchyní. Jsou jednou z nejběžnějších a zároveň nejvýživnějších surovin. Obsahují kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, vitaminy A, D, E a B12, dále pak minerály jako železo, zinek a selen. Ve žloutku se navíc nachází cholin, látka důležitá pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Díky své všestrannosti nacházejí vejce uplatnění v nesčetných receptech – od snídaňových či svačinových pokrmů přes pečivo až po vkládání do omáček. Vajíčko je navíc surovinou s vysokou biologickou hodnotou, tělo dokáže jeho bílkoviny velmi dobře využít.

„Obyčejné“ vajíčko: malý velký zázrak

Při nákupu vajec se stále častěji klade důraz na původ a způsob chovu slepic. Produkty z podestýlkových, volných nebo bio chovů disponují nejen nesrovnatelně lepší chutí, ale i výživovou hodnotou, neboť slepice mívají přirozenější stravu a dobré životní podmínky. Z etického hlediska je důležité podporovat chovy, kde se zvířata mohou přirozeně pohybovat. Jako spotřebitelé tím přispíváme k lepšímu zacházení se zvířaty i k udržitelnějšímu zemědělství. Jak tuto informaci poznáte? Lehce. Z obalu vajec vyčtete původ podle kódu – nula označuje bio chov, jednička volný výběh.

Ingredience na luxusní vaječný salát

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 ks;
  • Jarní cibulka nebo pažitka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snítka;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Plnotučná hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Křenová pasta –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle chuti;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle potřeby.
Obrázek k receptu: Vejce v hlavní roli: Báječný salát plný proteinů
Foto: YouTube/Ania Zyśk – jedz.pysznie, Recept na: Vejce v hlavní roli: Báječný salát plný proteinů

Postup přípravy vajíčkového salátu

  • Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo.
  • Poté je ve studené vodě zchlaďte.
  • Vajíčka oloupejte a celá dejte do mísy.
  • Přidejte k nim majonézu, plnotučnou hořčici, křenovou pastu, mletý černý pepř a sůl.
  • Rozmačkejte za pomoci mačkadla na brambory nebo na zeleninu. Získáte tak příjemnou velikost kousků vajíček.
  • Výslednou směs posypejte jarní cibulkou nebo pažitkou. Použít můžete také nať z bílé cibule.
  • Jemně promíchejte.
  • Hotový salát můžete využít k oblíbenému pečivu, obložit jej zeleninou nebo při slavnostních příležitostech namazat na chlebíčky.
Obrázek receptu na Odlehčený vajíčkový salát bez majonézy, svěží a výbornou svačinku

Odlehčený vajíčkový salát bez majonézy: svěží svačinka

Obrázek receptu na vajíčkový salát se sýrem a česnekem.

Vajíčkový salát s majonézou, sýrem a česnekem – oblíbená retro svačinka

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest