Pamatuji si, jak moje babička vždycky říkala, že na chutnou pomazánku stačí pár základních surovin, a tato zelná se slaninou a tvarohem je toho zářným důkazem. Je to dokonalá alternativa k těžkým, majonézovým pomazánkám, protože tvaroh jí dodává lehkost a bílkoviny, zatímco opečená slanina zajistí nezaměnitelnou, hlubokou uzenou chuť. Pro mě je to absolutní favorit, který připravuji jako rychlé pohoštění, když vím, že přijde návštěva, a vždy sklidím obrovský úspěch.

Mnoho receptů na zelnou pomazánku míchá slaninu studenou, ale z vlastní zkušenosti vím, že teplá, právě opečená slanina udělá obrovský rozdíl. Když ji smícháte s vychlazeným tvarohem a zelím, dojde k okamžitému uvolnění aroma a tuku, který se vsákne do zelí, a celá pomazánka získá intenzivnější a bohatší chuť. A ještě, než se do toho pustíme, můj tip zní: pokud se vám zdá pomazánka příliš hutná, přidejte k tvarohu lžíci vypečeného slaninového tuku, získáte tak maximální šťavnatost a ještě intenzivnější chuť uzeného.

Recept na krémovou valašskou pomazánku

Celková délka přípravy: 20 minut
Doba aktivní přípravy: 15 minut
Odležení: 5 minut
Počet porcí: 4 až 6 porcí

Ingredience k přípravě pomazánky

  • 350 g bílého kysaného zelí
  • 200 g slaniny (na plátky)
  • 250 g tvarohu (tučného nebo polotučného)
  • 2 kusy jarní cibulky
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • sůl
  • pepř
  • pečivo (k podávání)

Postup přípravy valašské krémové pomazánky

1. Kysané zelí vyjměte z obalu a nechte okapat, pokud je příliš vlhké. Poté zelí několikrát překrojte nožem na menší kousky, aby se snadněji míchalo a jedlo, a vložte ho do středně velké mísy.

2. Plátky slaniny nakrájejte na nudličky, kostičky nebo jiné tvary, které vám vyhovují.

Obrázek k receptu na valašskou pomazánku
Foto: Cooky.cz, recept na valašskou pomazánku

3. Slaninu opečte na suché pánvi dozlatova a dokřupava. Měla by pustit většinu svého tuku, který vlijte stranou. Opravdu křupavá slanina dodá pomazánce tu správnou texturu.

4. Opečenou slaninu nechte lehce vychladnout, aby nebyla vyloženě horká, ale stále teplá.

5. Slaninu i s trochou vypečeného tuku přidejte do mísy k překrojenému zelí.

6. Přidejte všechen tvaroh a vše promíchejte.

7. Jarní cibulku nakrájejte najemno. Hladkolistou petrželku nasekejte nahrubo.

8. Nasekanou petrželku a jarní cibulku přimíchejte k pomazánce.

9. Pomazánku bohatě dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti. Jelikož je zelí a slanina už slaná, solte opatrně, ale pepřem nešetřete.

10. Pomazánku nechte krátce odležet, aby se chutě propojily, a poté ji podávejte s čerstvým pečivem, například s chlebem nebo topinkami.

Tipy redakce

  • Pro barvu a ostrost přidejte chilli: Kromě pepře zkuste do pomazánky přidat špetku mletého chilli nebo kajenského pepře. Tento krok dodá pomazánce příjemný pikantní nádech a skvěle doplní sladkost tvarohu a slaniny.
  • Nešetřete na petrželce a cibulce: Jarní cibulka a petrželka dodávají svěžest a lehkost, která je nutná k vyvážení tučné slaniny a hutného tvarohu. Přidání většího množství těchto bylinek zajistí, že pomazánka nebude příliš těžká.
  • Použijte tučný tvaroh pro jemnost: Místo polotučného tvarohu sáhněte po tučném tvarohu ve vaničce, který má krémovější a jemnější texturu. Pomazánka se lépe spojí a bude mít bohatší chuť.
  • Zkuste slaninu nahradit škvarky: Pokud máte rádi intenzivnější chuť, slaninu nahraďte kvalitními škvarky. Ty pomazánce dodají ještě výraznější křupavost a uzenou chuť, kterou nelze ničím nahradit.
Obrázek receptu na mini bandůrky plněné pikantní pomazánkou.

Mini bandůrky s pikantní pomazánkou: Krátký exkurz do historie

Čerstvý chléb a na něm škvarková pomazánka. Top hitovka.

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest