Věděli jste, že i při tak základním úkonu, jako je vaření brambor, můžete udělat chyby? Ačkoliv se brambory objevují v jídelníčku téměř každé české domácnosti, ne všichni je umějí správně připravit. Výsledkem jsou pak rozvařené nebo mdlé brambory. Pojďme se podívat na nejčastější chyby a jak se jim vyvarovat.
1. Špatný výběr varného typu brambor
Na trhu najdete různé typy brambor, které se hodí k různým druhům pokrmů. Víte, které kdy použít?
- Typ A: Ideální do salátů, protože si zachovají pevný tvar.
- Typ B: Univerzální brambory, vhodné snad na úplně všechno, především když si chcete vychutnat hranolky nebo do polévky.
- Typ C: Vysoký obsah škrobu a tak jsou skvělé do kaší, těsta na bramboráky nebo knedlíky.
2. Nesprávné mytí a loupání
Brambory před vařením vždy důkladně omyjte, ale neloupejte je zbytečně. Slupka obsahuje cenné živiny, které byste oloupáním ztratili. Především ranné brambory neloupejte.
3. Nesprávná doba vaření – aneb jak dlouho se vaří brambory?
Brambory zalijte studenou vodou, aby byly všechny ponořené, a teprve poté dejte vařit. Doba vaření se liší podle velikosti a typu brambor:
- Staré brambory: 25–35 minut
- Nové brambory: 10–15 minut
Dávejte si pozor, abyste je nepřevařili, tím ztratí chuť i strukturu.
4. Nepodceňujte průběžné testování
Během vaření do brambor průběžně píchněte vidličkou, abyste zjistili, zda jsou již měkké. Pouze tak si budete jisti, že jsou hotové.
5. Scezení ve správný moment
Jakmile jsou brambory měkké, ihned je sceďte a nepřikrývejte už pokličkou. Prodloužený pobyt ve vodě by byl na úkor jejich chuti a konzistenci.
Teď už víte, jak na to, nechte si chutnat!
Mohlo by Vás zajímat: