Majonézové těsto na sladké koláče? Když jsem to slyšela poprvé, nemohla jsem tomu uvěřit, ale věřte, že tomu tak opravdu je. A že to skutečně funguje. Prý je to vychytávka ještě našich babiček, no asi jsem to tehdy nevnímala nebo se to u nás nedělalo. Nevím. Majonézu údajně přidávaly do těsta, když nebyl dostatek másla, mléka nebo vajec. A vzniklo jim těsto neuvěřitelně měkké, vláčné a poddajné.

No a tyto vdolečky nejsou smažené ale pečené a vůbec nejde poznat ve spojení s tvarohem a džemem, že je tam nějaká ta majonéza. Spíš jsou tak lahodné, že jejich chuť s nadýchaným tvarohem a sladkokyselým džemem je jako pohlazení na duši. Vyzkoušejte sami a uvidíte!

Recept na vdolečky z majonézového těsta

Ingredience na přípravu vdolečků s tvarohem a džemem

  • 500 g polohrubé mouky
  • 10 kostek (nebo lžiček) cukru
  • 1 dl oleje
  • půl kostky droždí
  • 2 žloutky
  • 10 dkg majonézy
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • tvaroh
  • vejce + vejce na potření koláčků
  • rozinky + rum
  • povidla (nebo jiný džem)
  • drobenka (máslo, cukr, mouka)
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy vdolečků z majonézového těsta

1. Nejprve si připravíme kvásek z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí, který necháme vzejít v teple asi 15 minut.

2. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčně těsto, které necháme kynout přikryté v teple 1-2 hodiny, v průběhu kynutí pár krát promísíme.

3. Z vykynutého těsta tvarujeme menší bochánky a do každého uděláme skleničkou důlek.

Vdolecky plníme oblíbenou náplní .
Foto: cooky.cz, Vdolečky plníme oblíbenou náplní .

4. Důlky plníme oblíben ou náplní, například tvarohem s vajíčkem a vanilkou smíchaným s rozinkami namočeným v rumu. Na tvaroh nandáme povidla nebo jiný džem a dle libosti posypeme posypou a okraje pomažeme vajíčkem. Pečeme na 180 stupních do zlatova.

5. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.

Vdolečky jsou jednoduché a zvládne je i začátečník. A pozor majonéza je opravdu majonéza!

Obrázek receptu na smažené vdolky s povidly a šlehačkou.

Poctivé smažené vdolky s povidly a šlehačkou: Zlatavé kynuté vdolky jako od babičky z kuchyně

Obrázek receptu na Máslové vdolky - sladká i slaná pochoutka našich babiček

Domácí vdolky: Sladký i slaný recept našich babiček

pozn: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest