Majonézové těsto na sladké koláče? Když jsem to slyšela poprvé, nemohla jsem tomu uvěřit, ale věřte, že tomu tak opravdu je. A že to skutečně funguje. Prý je to vychytávka ještě našich babiček, no asi jsem to tehdy nevnímala nebo se to u nás nedělalo. Nevím. Majonézu údajně přidávaly do těsta, když nebyl dostatek másla, mléka nebo vajec. A vzniklo jim těsto neuvěřitelně měkké, vláčné a poddajné.
No a tyto vdolečky nejsou smažené ale pečené a vůbec nejde poznat ve spojení s tvarohem a džemem, že je tam nějaká ta majonéza. Spíš jsou tak lahodné, že jejich chuť s nadýchaným tvarohem a sladkokyselým džemem je jako pohlazení na duši. Vyzkoušejte sami a uvidíte!
Recept na vdolečky z majonézového těsta
Ingredience na přípravu vdolečků s tvarohem a džemem
- 500 g polohrubé mouky
- 10 kostek (nebo lžiček) cukru
- 1 dl oleje
- půl kostky droždí
- 2 žloutky
- 10 dkg majonézy
- 250 ml mléka
- špetka soli
- tvaroh
- vejce + vejce na potření koláčků
- rozinky + rum
- povidla (nebo jiný džem)
- drobenka (máslo, cukr, mouka)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy vdolečků z majonézového těsta
1. Nejprve si připravíme kvásek z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí, který necháme vzejít v teple asi 15 minut.
2. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčně těsto, které necháme kynout přikryté v teple 1-2 hodiny, v průběhu kynutí pár krát promísíme.
3. Z vykynutého těsta tvarujeme menší bochánky a do každého uděláme skleničkou důlek.
4. Důlky plníme oblíben ou náplní, například tvarohem s vajíčkem a vanilkou smíchaným s rozinkami namočeným v rumu. Na tvaroh nandáme povidla nebo jiný džem a dle libosti posypeme posypou a okraje pomažeme vajíčkem. Pečeme na 180 stupních do zlatova.
5. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
Vdolečky jsou jednoduché a zvládne je i začátečník. A pozor majonéza je opravdu majonéza!

Poctivé smažené vdolky s povidly a šlehačkou: Zlatavé kynuté vdolky jako od babičky z kuchyně

Domácí vdolky: Sladký i slaný recept našich babiček
pozn: částečně upraveno AI