Pečený beránek má v křesťanské tradici důležitý význam. Symbolizuje nevinnost, čistotu a oběť. Již mnoho set let zpátky byl beránek součástí gastronomie během Velikonoc, ale tehdy se jednalo obvykle o pravé jehněčí maso. Z praktických důvodů se ovšem tento pokrm proměnil na sladké pečivo, které dnes tolik zbožňujeme.
V Česku je tradicí beránka péct v litinové, silikonové nebo keramické formě, často s jemným cukrovým posypem nebo čokoládovou polevou. Někteří ho rádi dozdobí mašličkou kolem krku a rozinkami, což dodává této velikonoční dobrotě ještě roztomilejší vzhled. My si ukážeme několik nejoblíbenějších receptů na různé beránky, takže si rozhodně vyberete toho svého! A když ne, podělte se v komentářích o toho vašeho oblíbeného.
1. Šlehačkový beránek
Ingredience pro přípravu
- 300 g polohrubé mouky
- 225 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 1 šlehačka 33%
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy
1. Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.
2. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut.
Silikonovou formu není nutno vymazávat, ale před vyklopením je nutné nechat úplně vychladnout.
2. Beránek třený
Ingredience pro přípravu
- 300 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany nebo plnotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- kůra z 1/2 citronu
- 2 lžičky hořkého kakaa
Postup přípravy
1. Změklé máslo, žloutky a cukr spolu s vanilkou utřeme do pěny.
2. Postupně přidáváme smetanu, mouku a prášek do pečiva.
3. Přidáme kůru a sníh z bílků, 2/3 těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a do zbylého těsta dáme kakao.
4. To nalijeme na světlé těsto a špejlí promícháme.
5. Pečeme zvolna při 180 °C asi 45 minut, po vyndání z trouby necháme beránka chvilku stát, potom vyklopíme.
6. Pokud nejde vyklopit, dáme přes formu mokrou utěrku.
3. Piškotový beránek
Ingredience pro přípravu
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 50 g másla
- 5 vajec
- 280 g polohrubé mouky

Karamelové mini věnečky: Mini dezert jako velikonoční pohoštění
Postup přípravy
1. Utřeme vanilkový a moučkový cukr, máslo se 4 žloutky a 1 vejcem do pěny.
2. Přidáme kůru, mouku a zlehka zapracujeme sníh ze 4 bílků.
3. Můžeme přidat 4 lžíce mléka a dáme do vymazané a vysypané formy.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 185°C.
4. Mramorový beránek
Ingredience pro přípravu
- 3 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce mléka
- 90 g hladké mouky
- 90 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička rumu
Postup přípravy
1. Žloutky utřeme do pěny s máslem a cukrem.
2. Přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva, rum a zlehka zapracujeme sníh z bílků.
3. 3/4 těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do zbylého vmícháme kakao.
4. Nalijeme na světlé těsto a můžeme protáhnout vidličkou.
5. Pečeme zvolna asi 45 minut v předehřáté troubě.
5. Ořechový beránek
Ingredience pro přípravu
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých ořechů
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 – 4 lžíce vlažného mléka
- 1 vanilkový cukr

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě
Postup přípravy
1. Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme zbylé suroviny a sníh.
2. Dáme do formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě.
6. Kokosový beránek
Ingredience pro přípravu
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 g kokosu
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- mléko dle potřeby
Postup přípravy
1. Změklé máslo, cukr a vejce vyšleháme do pěny.
2. Vmícháme kokos, mouku a prášek do pečiva.
3. Podle potřeby přidáme mléko, dáme do formy a zvolna pečeme.
7. Tvarohový beránek s medem
Ingredience pro přípravu
- 150 g měkkého másla
- 150 g cukru
- 2 lžíce medu
- 1 vanilkový cukr
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 4 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- nasekané rozinky a ořechy
Postup přípravy
1. Máslo, cukr, tvaroh, med a vejce utřeme.
2. Na vál dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvaroh, rozinky, ořechy a vypracujeme vláčné těsto.
3. Formu vymažeme a vysypeme moukou, vložíme těsto a pečeme při 180°C.
Na závěr
Z tohoto bohatého výběru si rozhodně vyberete svého favorita. Od jemných po chuťově výrazné. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, pečení beránka je krásná velikonoční tradice, která spojuje rodinu!

Biskupský máslový beránek: Čím více chutí, tím lépe

Kokosový velikonoční beránek: Tradice v exotickém kabátku
Foto a recepty Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI