Kdysi jsem se vždycky bála odpalovaného těsta a vůbec jsem jej raději ani nezkoušela. Až jsem to jednou zkusila a s překvapením zjistila, že to vůbec není žádná věda. Ba naopak, je to těsto jednoduše připravitelné a při správném postupu na něm není co zkazit. Povedlo se hned na poprvé, na co jsem byla náležité hrdá.

Proto si myslím, že ani příprava malých věnečků, které chceme jen tak pro sebe doma, není vůbec náročná a než kupovat ty mražené, co jsem kdysi dělala i já, tak si radši upečete ty svoje domácí. Je to otázka jenom trochu času a šikovnosti, no a víte, co jíte.

Recept na věnečky z odpalovaného těsta

Ingredience na přípravu věnečků jen tak pro radost a mlsání

Odpalované těsto

  • 1/4 l vody
  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 4 vejce

Krém

  • 1/4 l mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy minivěnečků

Věnečky z odpalovaného těsta, jen tak pro potěšení, jednoduché a vynikající
Foto: Ilona Mikulecká, Věnečky z odpalu levou zadní

1. Nejprve si uvaříme pudink, aby se krém vychladil. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme jej vychladnout, občas zamícháme kvůli škraloupu.

2. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně zašleháme na pokojovou teplotu vychlazený pudink a rum.

3. Vše musí mít stejnou teplotu, aby se nám krém nesrazil.

4. V kastrolu si přivedeme k varu vodu s máslem a špetkou soli, do vařící zašleháme šlehačem mouku a vyšleháme do hladka.

5. Necháme zchladnout a do ještě vlažného všleháme šlehačem po jednom vajíčka. Těsto musí být měkké a lesklé.

6. Cukrářským sáčkem s hladkou špičkou na neseme na plech s pečícím papírem kolečka, které upečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů do světle zlatova.

7. Upečené věnečky necháme vychladit a podélně rozkrojíme. Na spodní díl nastříkáme krém, přikryjeme vrchním dílem a pocukrujeme.

Věnečky z odpalovaného těsta, jen tak pro potěšení, jednoduché a vynikající
Foto: Ilona Mikulecká, Věnečky z odpalu levou zadní

Tipy

Věnečky jsou výborné jen tak samotné, ale chcete li, aby vypadali slavnostněji, můžete je polít třeba citronovou polevou. Dozdobení je jen na vás.

Obrázek receptu na Bohatý větrník se dvěma krémy a karamelovou polevou

Větrník z odpalovaného těsta se dvěma krémy a karamelovou polevou: Stručný návod k přípravě toho nej dezertu

Obrázek receptu na Zákusek jako z prvorepublikové cukrárny: odpalované banánky s krémem, šlehačkou a čokoládou

Odpalované banánky s krémem, šlehačkou a čokoládou: Zákusek jako z prvorepublikové cukrárny

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest