Kdysi jsem se vždycky bála odpalovaného těsta a vůbec jsem jej raději ani nezkoušela. Až jsem to jednou zkusila a s překvapením zjistila, že to vůbec není žádná věda. Ba naopak, je to těsto jednoduše připravitelné a při správném postupu na něm není co zkazit. Povedlo se hned na poprvé, na co jsem byla náležité hrdá.
Proto si myslím, že ani příprava malých věnečků, které chceme jen tak pro sebe doma, není vůbec náročná a než kupovat ty mražené, co jsem kdysi dělala i já, tak si radši upečete ty svoje domácí. Je to otázka jenom trochu času a šikovnosti, no a víte, co jíte.
Recept na věnečky z odpalovaného těsta
Ingredience na přípravu věnečků jen tak pro radost a mlsání
Odpalované těsto
- 1/4 l vody
- 100 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 4 vejce
Krém
- 1/4 l mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Postup přípravy minivěnečků
1. Nejprve si uvaříme pudink, aby se krém vychladil. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme jej vychladnout, občas zamícháme kvůli škraloupu.
2. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně zašleháme na pokojovou teplotu vychlazený pudink a rum.
3. Vše musí mít stejnou teplotu, aby se nám krém nesrazil.
4. V kastrolu si přivedeme k varu vodu s máslem a špetkou soli, do vařící zašleháme šlehačem mouku a vyšleháme do hladka.
5. Necháme zchladnout a do ještě vlažného všleháme šlehačem po jednom vajíčka. Těsto musí být měkké a lesklé.
6. Cukrářským sáčkem s hladkou špičkou na neseme na plech s pečícím papírem kolečka, které upečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů do světle zlatova.
7. Upečené věnečky necháme vychladit a podélně rozkrojíme. Na spodní díl nastříkáme krém, přikryjeme vrchním dílem a pocukrujeme.
Tipy
Věnečky jsou výborné jen tak samotné, ale chcete li, aby vypadali slavnostněji, můžete je polít třeba citronovou polevou. Dozdobení je jen na vás.

Větrník z odpalovaného těsta se dvěma krémy a karamelovou polevou: Stručný návod k přípravě toho nej dezertu
