Zní to jako výborná kombinace, co říkáte? Když se kýta nakrájí na pěkné nudličky a udělá s výbornou omáčkou a k tomu ještě dva druhy přílohy, co tomu chybí? To musí uspokojit chuťové pohárky každého stolovníka. Zkuste si to uvařit a to jídlo bude vaše rodina prostě milovat. Jestli to uděláte jako já z kýty anebo z plecka, někdo to rád tučnější, pokrm bude výborný z každého druhu masa.
Žampiony můžou být čerstvé, ale vůbec v tomto případě nevadí ani konzervované anebo mražené, když k tomu přidáte malou červenou papričku a nakonec posypete zelenou natí z cibulky, vůbec to nebude na škodu. K tomuto pokrmu se hodí snad každá příloha a dokonce je výborný i s čerstvým měkkým chlebem.
Jestli potřebujete udělat rychlý a přitom chutný oběd nebo večeři, je toto vynikající příležitost, protože jídlo je hotové než se uvaří brambory a ani se nenadějete a voňavý pokrm je na stole. Tak dobrou chuť a zábavné vaření!
Recept na rychlou a zdravou vepřovou dobrůtku k večeři
Ingredience na přípravu této lehoučké a skvělé večeře
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- cca 600 g vepřové kýty (nebo jiného masa bez kosti)
- voda
- 100 g slaniny
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička hořčice
- 1/3 lžičky kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1,5 dl červeného vína
- asi 6 dl vývaru
- 250 g žampionů
- 1 malá kapie nebo feferonka
- zelená petrželová nať
- máslo
Postup přípravy vepřové směsi podávané s hranolkami a s rýží
1. Na sádle restujeme drobně nakrájenou cibuli do sklovita, přidáme na delší proužky nakrájenou anglickou slaninu a na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu. Promícháme a chvíli restujeme, než maso chytne zlatavou barvu.
2. Přidáme hořčici, celý kmín, drobně nasekaný česnek a zalijeme červeným vínem, Pod pokličkou vaříme 35 minut.
3. Když se víno odpaří, přidáme vývar a drobně nakrájenou papričku a půlky malých anebo čtvrtky větších žampionů. Vaříme ještě 20 minut.
4. Nakonec přidáme na zjemnění máslo a posypeme zelenou nakrájenou petrželovou natí. Podáváme s rýží a hranolkami.

Putimské vepřové nudličky: pravý a poctivý jihočeský recept
Tipy
Doporučujeme ještě jemně dochutit sójovou omáčkou anebo citrónovou šťávou pro zvýraznění chuti.
pozn: částečně upraveno AI