Tento recept je skvělý na rodinný oběd nebo večeři, když potřebujete uvařit něco jednoduché ale zároveň chutné a syté. Uzená krkovička je perfektní jídlo pro ty, co milují aromatické šťavnaté maso. A proč zrovna krkovice? Z ní se v kuchyni udělalo tak moc jídel a je tak velice oblíbená a to pro svoji křehkost díky mramorování, prostě není příliš suchá ani příliš tuková ale je prorostlá a proto se po upečení rozplývá a je šťavnatá.
Je hodně používaná v české kuchyni buď na řízky nebo jako součást různých omáček a dalších pokrmů. Používá se jak čerstvá, tak uzená. S kořenovou zeleninou a tymiánem jídlo nabývá lehce rustikální ale zároveň lahodnou chuť.
Recept na přípravu voňavé krkovičky na tymiánu a zelenině
Ingredience potřebné na přípravu vepřové krkovičky na tymiánu a kořenové zelenině
- 800 g uzené vepřové krkovice
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 lžička sušeného tymiánu (nebo několik větviček čerstvého)
- 500 ml uzeného nebo zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček Nového koření
- 5 kuliček černého koření
Postup přípravy
1. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a nakrájenou kořenovou zeleninu.
2. Přidáme na plátky nakrájenou uzenou krkovici, kterou posypeme tymiánem.
3. Podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, Nové a černé koření a pečeme přikryté v remosce (nebo v troubě) na 180 stupních asi 30 minut. Poté maso otočíme a pečeme dalších cca 20 minut.

Farmářská vepřová krkovička na pivě s cibulovým závojem: Pečeme v pekáčku na sádle a cibulce
4. Maso vyjmeme a výpek rozmixujeme anebo ponecháme s kousky zeleniny.
Podáváme s bramborovou kaší a sterilovanou okurkou.

Krkovička s opečenými bramborami, cibulkou a pivní omáčkou z jedné pánve

Pikantní kuřecí soté: Šťavnaté maso s výraznou chutí
pozn.: částečně upraveno AI