Tahle buchta je krásný příklad toho, že i úplně jednoduchá klasika může chutnat skvěle. Možná si ji pamatujete od maminky nebo babičky – litá buchta s tvarohem mezi dvěma vrstvami těsta, která nikdy nezklame. Všechno se nalévá rovnou do formy, žádné složité pečení na etapy. Během pečení se tvaroh hezky zpevní a vytvoří uprostřed buchty jemnou, světlou a krémovou vrstvu, která se doslova rozplývá na jazyku.

Vrstvení buchty má svoje kouzlo – vláčné těsto a krémový tvaroh tvoří dokonalý kontrast, který neomrzí. Litá buchta je rychlá, z pár běžných surovin a vydrží vláčná i několik dní. Tvarohová náplň není přehnaně sladká, takže působí lehce a svěže. Je to ten typ receptu, který si drží místo v každé kuchařce – poctivý, domácí a pořád stejně dobrý, i když už se kolem nás peče všelijak moderně.

Recept na Tvarohovou buchtu ze tří vrstev

Ingredience potřebné k přípravě Lité buchty ve stylu “těsto-tvaroh-těsto”

Suroviny pro plech velikosti 28×23 cm.

Suroviny na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vejce

Z čeho udělat tvarohovou náplň

  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 vejce
  • mléko dle potřeby

Je lepší,když těsto i náplň má spíš řidší konzistenci.

Postup přípravy buchty s tvarohem

1. V jedné misce si smícháme ingredience na těsto a v druhé misce ingredience na náplň.

2. Na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech nalijeme polovinu těsta, pak nalijeme naběračkou tvarohovou náplň a nakonec cikcak nebo skvrnitě zbytek těsta.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Buchta je výborná i s ovocem na tvarohové vrstvě. Lze jí udělat i s částí těsta obarveného kakaem. Buchtu podáváme vychlazenou a poprášenou moučkovým cukrem.

Recept na přípravu dezertu střecha.

Pečená retro střecha ze dvou barev korpusů, vrstvená do trojúhelníku s krémem a čokoládovou polevou

Medové řezy, známé mako farní nebo farské

Medové řezy zvané „farní“: Černé vánoční řezy známé pod různými jmény s ořechovým krémem a hořkou čokoládou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest