Kombinace jemné medové chuti a ovocné náplně z džemu dodává koláči nejen zvláštní chuťovou hloubku, ale i svěžest, která tento zákusek odlehčí. Medový korpus je sám o sobě vynikající – jemně sladký a aromatický a chutí připomíná známe Medové řezy. Med se v teple rozvine a dodává korpusu jemné tóny, které se skvěle snoubí s broskvovým džemem. A co teprve vanilkový krém? Příprava tohoto Krémeše je sice časově trochu náročnější, ale odměnou vám bude krásně zlatavý dezert, který zaručeně osloví všechny milovníky sladkého.

Recept na vrstvený krémeš

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100 g medu
  • 100 ml mléka
  • 70 g másla
  • 150 g cukru

Náplň:

  • 1 litr mléka
  • 150 g krupice
  • 230 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • 300 g broskvového džemu

Poleva:

  • 150 g hořké čokolády
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy

1. V hrnci zahřejeme litr mléka a za stálého míchání přisypeme krupici, mícháme dokud nezhoustne.

2. Krupici přikryjeme potravinovou folií, aby se neudělal škraloup a necháme vychladnout.

3. Mouku, jedlou sodu, sůl a cukr promícháme v míse.

4. Mléko na těsto nalejeme do hrnce, přidáme cukr, med a máslo.

K mléku přidáme máslo, med a cukr.
K mléku přidáme máslo, med a cukr.

5. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí, poté nalejeme tekutou směs do sypké a uhněteme těsto.

6. Hotové těsto rozdělíme na čtyři části a na pomoučněném vále rozválíme na čtyři stejně velké pláty, které propícháme vidličkou.

7. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů 5-7 minut.

Plát těsta položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Plát těsta položíme na plech vyložený pečícím papírem.

8. Do misky dáme máslo na náplň, které třeme s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.

Nastrouháme citronovou kůru.
Nastrouháme citronovou kůru.

9. Máslovou náplň našleháme ručním šlehačem, poté ji smícháme s uvařenou krupicí.

10. Na první upečený plát natřeme polovinu krému, který zakryjeme druhým plátem.

11. Na druhý plát natřeme džem a zakryjeme třetím plátem, který natřeme druhou polovinou krému.

Naneseme džem.
Naneseme džem.

12. Vše zakryjeme posledním plátem a nakonec polejeme rozpuštěnou čokoládou s tukem.

13. Dáme ztuhnout do lednice a můžeme podávat.

Trochu nostalgie

Krémeš je dezert, který má v srdcích mnoha lidí speciální místo. Propojuje jemnost, sladkost a lehký nádech nostalgie, který nás vrací do dob, kdy jsme doma netrpělivě čekali na dokončení maminky nebo babičky pečení. Tento recept na vrstvený krémeš s medovým korpusem a broskvovým džemem však přináší svěží obrat k tradici. Broskvový džem a jemný krém krém skvěle kontrastují s jemným medovým korpusem, což tvoří zajímavou a lahodnou chuťovou harmonii.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Write A Comment

Připnout na Pinterest