Mascarpone patří v posledních letech k nejoblíbenějším sýrům pro přípravu krémů do dortů a dezertů. Díky své jemné chuti a krémové konzistenci se hodí téměř do každého sladkého receptu a často bývá označován za malý poklad mezi surovinami. Možná ho dobře znáte z Tiramisu, ale víte, že si ho můžete vyrobit i doma? A navíc – je přirozeně bezlepkový, takže skvěle zapadá i do bezlepkových receptů.
Mascarpone vzniká ze smetany, která se zahřívá a sráží pomocí citronové nebo vinné kyseliny. Po slití přebytečné tekutiny zůstává bohatý, krémový sýr s vysokým obsahem tuku – zhruba 40 %. Perfektně se hodí do šlehaných náplní, kde spolu se smetanou vytvoří nadýchaný a pevný krém bez nutnosti použití ztužovače. Kromě sladkých dezertů ho ale využijete i naslano – třeba do pomazánek, na zjemnění omáček, do rizota, nebo jako základ na pizzu a toasty. Je to zkrátka surovina, která se neztratí v žádné kuchyni.
Recept na univerzální mascarpone krém do dezertů i pomazánek
Ingredience na krém z mascarpone a šlehačky
- 225 g sýra Mascarpone
- 125 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 575 g studené smetany ke šlehání
Postup přípravy krému
1. V dobře vychlazené (můžete dát na chvíli nádobu do mrazáku) šlehací nádobě šleháme okapaný Mascarpone do hladka.
2. Přidáme moučkový cukr a pomalu šleháme na nízkých otáčkách, po zašlehání cukru rychlost zvýšíme a šleháme cca 1 minutu.
3. Přidáme vanilkovou esenci a šlehač přepneme na střední rychlost a začneme přilévat pomalu smetanu. Hlídejte, krém se nesmí přimíchat, trvá to cca 30 vteřin, než krém zhoustne. Jinak by se krém stal řídkým a už by to nešlo napravit. Když krém nepadá z metliček šlehače při jejich převrácení, je dostatečně hustý. Jinak šlehejte v intervalech, aby jste nepřešlehali!!!
4. Krém lze použít k plnění cupcaků, zdobení dortů, zmrzliny i koláčů. Ve vzduchotěsné nádobě jej můžete skladovat i 2 dny.

Malinové tiramisu – svěží česká varianta klasického dezertu
Tajný recept na domácí Mascarpone
Jestli ho ještě neznáte, nebo pro ty z vás, kteří ani neví, že se dá vyrobit doma, prozradím recept na výrobu domácího Mascarpone. Potřebujete pouze 500 ml vysokoprocentní smetany – 33-40% a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy anebo jemného, bílého vinného octu). Smetanu zahřejeme v rendlíku na 85-90 stupňů, nesmí se vařit. Stáhneme z ohně, vmícháme citronovou šťávu a mícháme. Smetana získá pudinkový vzhled, začne se srážet. Vylijeme na cedník s jemným plátnem a necháme okapat v lednici 12-24 hodin. Čím déle necháme chladit, tím pevnější krém nám vznikne. Po okapání přesuneme do uzavíratelné nádoby, vydrží 3-4 dny.
