Tu jsme doma často kdysi dělávali na různé oslavy – Silvestra nebo místo chlebíčků. Byla symbolem jednoduchosti, ale přitom slibovala zábavu jak svojí barvou, tak vůní a pikantní chutí. Stačilo pár minut a na stole byla pomazánka, co měla říz a ze které se stal až do dnešní doby jakýsi “retro hit”.
Dnes je to pomazánka, která voní po starých časech – uzeném salámu, sýru a pikantní paprice, možná z kvalitnějších surovin, ale se stejnou chutí. V dnešní době už možná používáme lepší salám a méně tuku, ale ten pocit, že stačí jedna miska, pár ingrediencí a kousek dobrého chleba, ten zůstal stejný.
Recept na pikantní salámovou pomazánku
Ingredience potřebné na přípravu pomazánky, co má říz
- 350 g suchého salámu (Herkules, nebo jiný oblíbený salám)
- 120 g slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g čerstvého (krémového) sýra
- chilli papričky (dle chuti)
Postup přípravy salámové pomazánky
1. Slaninu nakrájíme na kostičky a usmažíme na pánvi dozlatova.
2. K usmažené slanině přidáme nakrájený salám, olej, sýr a papričky a rozmixujeme ne jemný krém.

Pomazánku necháme odležet v lednici minimálně 2 hodiny a podáváme na čerstvém pečivu nebo chlebu s čerstvou zeleninou, případně s kolečky natvrdo uvařených vajec.
Hermelínová pomazánka se šunkou pro všechny milovníky sýrů