Tu jsme doma často kdysi dělávali na různé oslavy – Silvestra nebo místo chlebíčků. Byla symbolem jednoduchosti, ale přitom slibovala zábavu jak svojí barvou, tak vůní a pikantní chutí. Stačilo pár minut a na stole byla pomazánka, co měla říz a ze které se stal až do dnešní doby jakýsi “retro hit”.

Dnes je to pomazánka, která voní po starých časech – uzeném salámu, sýru a pikantní paprice, možná z kvalitnějších surovin, ale se stejnou chutí. V dnešní době už možná používáme lepší salám a méně tuku, ale ten pocit, že stačí jedna miska, pár ingrediencí a kousek dobrého chleba, ten zůstal stejný.

Recept na pikantní salámovou pomazánku

Ingredience potřebné na přípravu pomazánky, co má říz

  • 350 g suchého salámu (Herkules, nebo jiný oblíbený salám)
  • 120 g slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g čerstvého (krémového) sýra
  • chilli papričky (dle chuti)

Postup přípravy salámové pomazánky

1. Slaninu nakrájíme na kostičky a usmažíme na pánvi dozlatova.

2. K usmažené slanině přidáme nakrájený salám, olej, sýr a papričky a rozmixujeme ne jemný krém.

Pikantní pomazánka se špekáčky nebo salámem, co má říz
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Pikantní salámovou pomazánku

Pomazánku necháme odležet v lednici minimálně 2 hodiny a podáváme na čerstvém pečivu nebo chlebu s čerstvou zeleninou, případně s kolečky natvrdo uvařených vajec.

Hermelínová pomazánka se šunkou, kterou sníte na posezení

Hermelínová pomazánka se šunkou pro všechny milovníky sýrů

Obrázek k receptu na valašskou pomazánku

Valašská pomazánka: Krémová zelná pomazánka se slaninou a tvarohem bez majonézy

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest