5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tato brokolicová polévka se sýrem a žampiony je dokonalým jídlem pro chladnější dny. Kombinace čerstvé brokolice, žampionů a roztaveného čedaru vytváří bohatou a krémovou chuť, která vás příjemně zahřeje. Přidání žampionů přináší hloubku a sytost, díky čemuž je tato polévka ideální jako hlavní chod. Když jsem ji poprvé připravila, překvapilo mě, jak snadno a rychle se dělá, přitom chutná jako z luxusní restaurace. Recept na tuto polévku je opravdu snadný. Tedy pokud hledáte opravdovou pochoutku v podobě polévky, která okamžitě zmizí, na této polévce si pochutnáte.

Začneme nakrájením žampionů, které osmahneme na másle. Poté přidáme česnek a mouku, kterou promícháme s houbami. Následně postupně přilijeme kuřecí vývar a vodu, přivedeme k varu a vaříme, dokud houby nezměknou a polévka nezhoustne. Přidáme růžičky brokolice a vaříme ještě několik minut, dokud není brokolice měkká. Na závěr vmícháme strouhaný čedar, který polévce dodá krémovou konzistenci. Polévku dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme ji s čerstvým chlebem nebo krutony.

Tipy na vylepšení krémové žampionové polévky s cheddarem

  • Pro jemnější chuť můžete použít sladkou smetanu místo části vody, také je možné použít tavený sýr místo čedaru.
  • Pokud máte rádi pikantní varianty, přidejte špetku chilli vloček.
  • Polévka je skvělá i s přidanými kousky uzeného masa nebo slaniny.
Zdroj obrázku: Everyday Food, Přidání vody do žampionové polévky

Recept na krémovou brokolicovou polévku se sýrem a žampiony

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 6 porcí
Lahodná krémová brokolicová polévka se sýrem a žampiony, která vás příjemně zasytí a zahřeje

Suroviny

  • 225 g žampionů
  • 4 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic hladké mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • šálku vody
  • 2 šálky růžiček brokolice
  • 2 šálky nastrouhaného čedaru
  • sůl, pepř

Postup 

  • Nakrájejte žampiony na plátky. Můžete použít předem nakrájené.
  • Rozehřejte v hrnci 4 lžíce másla a přidejte žampiony. Restujte, dokud nezačnou měknout.
  • Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte, dokud nezačne vonět. Poté vmíchejte 6 lžic hladké mouky a míchejte, dokud se mouka dobře nespojí se žampiony.
  • Pomalu přilijte ½ šálku kuřecího vývaru a promíchejte, aby se vytvořila hladká směs.
  • Poté přilijte zbývající 1 a ½ šálku vývaru a 2 a ½ šálku vody. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na mírný var. Polévku vařte asi 20 minut.
  • Přidejte 2 šálky malých růžiček brokolice a vařte dalších pár minut, dokud brokolice nezměkne.
    Brokolice v polévce

    Zdroj obrázku: Everyday Food, Přidání brokolice do krémové polévky

  • Polévku odstavte z plotny a vmíchejte 1 šálek nastrouhaného čedaru.
  • Jakmile se sýr rozpustí, přidejte další šálek a dobře promíchejte.
  • Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
    Polévka

    Zdroj obrázku: Everyday Food, Krémová polévka ze žampionů

  • Podávejte s čerstvým chlebem nebo krutony.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Středoevropská
Klíčové slovo: brokolice,, čedar, houby, krémová polévka, mouka, zakysaná smetana, žampiony
Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest