Také vám nápadů na rychlou večeři už ubývá a často strávíte více času přemýšlením než přípravou jídla? Nejste v tom sami a proto vám představuji tento důmyslný recept na zapečené chleby, nebo chlebíčky chcete-li. Jde o velmi povedený a snadný recept, který vám jistě mnohokrát zachrání večeři a ušetří spoustu času. Vystačíme si s několika málo ingrediencemi a několika minutami času. Zaručeně se všichni budete doma olizovat.
K přípravě potřebujete tvrdý sýr k nastrouhání. Jaký typ si zvolíte, je na vás. Za nejideálnější volbu považuji eidam nebo goudu, ale zajímavě by jistě chutnal také například cheddar. Pečivo k zapečení jsme použili veku, ale klidně zapečte obyčejný nakrájený chléb, který máte doma třeba od snídaně.
Recept na zapečené chlebíčky
Délka přípravy 10 minut, délka pečení 5 minut.
Ingredience pro přípravu
- 6 – 8 krajíců chleba nebo veky
- 50 g másla
- 3 uvařená vejce
- 2 nakládané okurky
- 1 cibule
- 100 g sýra
- majonéza
- mletý černý pepř
Postup přípravy
1. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky ideálně pomocí kráječe.
2. Na drobné kostičky nakrájíme také nakládané okurky a cibuli.
3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
4. Nastrouháme si sýr.
5. V míse důkladně promícháme okurky, cibuli a vejce.
6. Nyní přidáme majonézu a černý pepř. Obojí dle chuti, jak nám to bude vyhovovat.
7. Veku nebo plátky chleba potřeme máslem a hotovou směs rovnoměrně naneseme na také na krajíce.
8. Krajíce rozložíme na plech a posypeme je nastrouhaným sýrem.
9. Pečeme v předehřáté troubě 5 minut dozlatova.
Rozpuštěný sýr má tradici
Tradice zapékání chleba se sýrem sahá hluboko do evropské kulinární historie. Chléb je základní potravinou v domácnostech od nepaměti. Avšak sýr během středověku doplňoval právě chleba jako jedna z variant bílkovinové potraviny. Již v tomto období hospodyně věděly, že když zapečou chléb se sýrem, zužitkují tak ztvrdlý chleba, který by byl jinak nepoživatelný.