Také vám nápadů na rychlou večeři už ubývá a často strávíte více času přemýšlením než přípravou jídla? Nejste v tom sami a proto vám představuji tento důmyslný recept na zapečené chleby, nebo chlebíčky chcete-li. Jde o velmi povedený a snadný recept, který vám jistě mnohokrát zachrání večeři a ušetří spoustu času. Vystačíme si s několika málo ingrediencemi a několika minutami času. Zaručeně se všichni budete doma olizovat.

K přípravě potřebujete tvrdý sýr k nastrouhání. Jaký typ si zvolíte, je na vás. Za nejideálnější volbu považuji eidam nebo goudu, ale zajímavě by jistě chutnal také například cheddar. Pečivo k zapečení jsme použili veku, ale klidně zapečte obyčejný nakrájený chléb, který máte doma třeba od snídaně.

Recept na zapečené chlebíčky

Délka přípravy 10 minut, délka pečení 5 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 6 – 8 krajíců chleba nebo veky
  • 50 g másla
  • 3 uvařená vejce
  • 2 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 100 g sýra
  • majonéza
  • mletý černý pepř

Postup přípravy

1. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky ideálně pomocí kráječe.

Nakrájíme vejce.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Nakrájíme vejce.

2. Na drobné kostičky nakrájíme také nakládané okurky a cibuli.

Nadrobno nakrájíme okurky.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Nadrobno nakrájíme okurky.

3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.

4. Nastrouháme si sýr.

5. V míse důkladně promícháme okurky, cibuli a vejce.

6. Nyní přidáme majonézu a černý pepř. Obojí dle chuti, jak nám to bude vyhovovat.

Přidáme majonézu a černý pepř.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Přidáme majonézu a černý pepř.

7. Veku nebo plátky chleba potřeme máslem a hotovou směs rovnoměrně naneseme na také na krajíce.

Směs naneseme na veku.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Směs naneseme na veku.

8. Krajíce rozložíme na plech a posypeme je nastrouhaným sýrem.

Posypeme sýrem.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Posypeme sýrem.

9. Pečeme v předehřáté troubě 5 minut dozlatova.

Rozpuštěný sýr má tradici

Tradice zapékání chleba se sýrem sahá hluboko do evropské kulinární historie. Chléb je základní potravinou v domácnostech od nepaměti. Avšak sýr během středověku doplňoval právě chleba jako jedna z variant bílkovinové potraviny. Již v tomto období hospodyně věděly, že když zapečou chléb se sýrem, zužitkují tak ztvrdlý chleba, který by byl jinak nepoživatelný.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest