Tyto řízky se údajně servírovaly farářům a hostů při významných příležitostech – na poutích, posvíceních, nebo v neděli při mši. Proto ten trochu tajemný název farářské řízky, který pochází z lidové kuchyně, která spojovala jednoduchost se slavnostním dojmem. A proč jednoduchost, protože se jedná o jednoduchý, ale přitom slavnostně působící a vynikající pokrm z jednoho pekáče.

Plátky masa, nejčastěji vepřová krkovice, nebo karé, anebo kuřecí prsa se skládají do pekáče s vrstvou zeleniny nebo cibule, šlehačky, sýra a oblohy. Během pečení se chutě krásně propojí a výsledkem je výborné šťavnaté a měkoučké maso v smetanové omáčce se zeleninou a oblohou z jednoho pekáče. Vrstvy můžete střídat podle možností a chuti, například zeleninu podle sezóny, maso dle chuti a jako obloha se většinou volí brambory nebo bramborové plátky.

Recept na úžasně šťavnaté farářské řízky – masíčko z jednoho pekáče

Ingredience potřebné na přípravu šťavnaté pečeně, zeleniny a brambor z jednoho pekáče-jídla, které voní domovem

  • 6 kusů vepřového masa (dle vaší volby – karé, krkovička)
  • 200 g uzeného sýra
  • 200 ml sladké smetany
  • 2 cibule ( cibuli je možné nahradit volitelnou zeleninou)
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • trochu bílého vína
  • 2 bobkové listy

Postup přípravy na farářské řízky z jednoho pekáče

1. Umyté maso osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Z jedné strany obalíme v mouce a pokládáme na plech, vymazaný olejem.

2. Každý plátek masa potřeme hořčicí, posypeme nakrájenou cibulí a nastrouhaným uzeným sýrem.

Maso a zeleninu posypeme uzeným sýrem.
Foto: Ilona Mikulecká, Maso a zeleninu posypeme uzeným sýrem.

3. Smetanu smícháme s trochou vody a bílého vína a touto tekutinou zalijeme maso. Přidáme 2 bobkové listy.

Obrázek receptu na Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Maso zalijeme smetanovou zálivkou.
Foto: Ilona Mikulecká, Maso zalijeme smetanovou zálivkou.

4. Plech přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 40 minut. Poté alobal odstraníme a necháme zapéct odkryté dalších asi 20 minut než pokrm chytne správnou barvu.

Tipy na závěr

Farářské řízky jsou nejvíc chutné s brambory, ale pro jídlo z jednoho pekáče si brambory nakrájená na kolečka naskládáme na plech k masu už před pečením. Místo cibule můžeme na maso pod sýr použít různou zeleninu dle chuti a dle toho jakou chuť omáčky chceme docílit.

Obrázek receptu na vepřové řízky na hornický způsob.

Vepřové řízky trochu jinak: Na hornický způsob

Obrázek receptu na vikářské brambory.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest