Tyto řízky se údajně servírovaly farářům a hostů při významných příležitostech – na poutích, posvíceních, nebo v neděli při mši. Proto ten trochu tajemný název farářské řízky, který pochází z lidové kuchyně, která spojovala jednoduchost se slavnostním dojmem. A proč jednoduchost, protože se jedná o jednoduchý, ale přitom slavnostně působící a vynikající pokrm z jednoho pekáče.
Plátky masa, nejčastěji vepřová krkovice, nebo karé, anebo kuřecí prsa se skládají do pekáče s vrstvou zeleniny nebo cibule, šlehačky, sýra a oblohy. Během pečení se chutě krásně propojí a výsledkem je výborné šťavnaté a měkoučké maso v smetanové omáčce se zeleninou a oblohou z jednoho pekáče. Vrstvy můžete střídat podle možností a chuti, například zeleninu podle sezóny, maso dle chuti a jako obloha se většinou volí brambory nebo bramborové plátky.
Recept na úžasně šťavnaté farářské řízky – masíčko z jednoho pekáče
Ingredience potřebné na přípravu šťavnaté pečeně, zeleniny a brambor z jednoho pekáče-jídla, které voní domovem
- 6 kusů vepřového masa (dle vaší volby – karé, krkovička)
- 200 g uzeného sýra
- 200 ml sladké smetany
- 2 cibule ( cibuli je možné nahradit volitelnou zeleninou)
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- sůl a mletý pepř dle chuti
- trochu bílého vína
- 2 bobkové listy
Postup přípravy na farářské řízky z jednoho pekáče
1. Umyté maso osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Z jedné strany obalíme v mouce a pokládáme na plech, vymazaný olejem.
2. Každý plátek masa potřeme hořčicí, posypeme nakrájenou cibulí a nastrouhaným uzeným sýrem.
3. Smetanu smícháme s trochou vody a bílého vína a touto tekutinou zalijeme maso. Přidáme 2 bobkové listy.

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku
4. Plech přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 40 minut. Poté alobal odstraníme a necháme zapéct odkryté dalších asi 20 minut než pokrm chytne správnou barvu.
Tipy na závěr
Farářské řízky jsou nejvíc chutné s brambory, ale pro jídlo z jednoho pekáče si brambory nakrájená na kolečka naskládáme na plech k masu už před pečením. Místo cibule můžeme na maso pod sýr použít různou zeleninu dle chuti a dle toho jakou chuť omáčky chceme docílit.

Vepřové řízky trochu jinak: Na hornický způsob

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI