Na první pohled skromné jídlo, na druhý však delikatesa, která má co nabídnout nejen chuťovým buňkám, ale i milovníkům staré dobré kuchařské kreativity. Zastřená vejce smažená v trojobalu se mohou zdát jako výmysl moderní gastronomie, ale rozhodně tomu tak není. Kombinace poctivé přípravy, jednoduchých surovin a chuťové harmonie nemá prostě chybu. Tato smažená dobrota chutná nejlépe s bramborovou kaší, která celý chod příjemně zjemní.
Zastírané (ztracené) vejce, známé i pod francouzským označením œufs pochés, představují jednu z nejdelikátnějších forem přípravy vajec. Pochopitelně jejich původ sahá do francouzské kuchyně ze 17. století. I když jde o jednoduchý pokrm, připravit dokonale zastřené vejce vyžaduje trochu cviku
Recept na smažené zastřené vejce
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 2 lžíce octa
Trojobal:
- hladká mouka
- 2 vejce
- sůl
- strouhanka
- olej na smažení
Postup přípravy na zastřená vejce v trojobalu
1. Nejdříve si připravíme 3 misky s moukou, rozšlehanými vejci s trochou soli a strouhanku.
2. Do kastrůlku dáme vařit vodu se dvěma lžícemi octa a jakmile se začne vařit, zamícháme ji lžicí, aby vznikl vír.
3. Doprostřed opatrně vyklepneme vejce, zmírníme plamen a vaříme 3 – 4 minuty.
4. Poté opatrně vejce vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.
5. Opatrně pomocí lžíce obalíme v trojobalu a vložíme do hodně rozpáleného oleje. Oleje musí být tolik , aby byly vejce potopené, tak asi 3 cm. Měl by stačit menší kastrol.
6. Smažíme velmi krátce, jen aby zezlátla strouhanka. Žloutek uvnitř bude krémový.
7. Podáváme s bramborovou kaší.
Pár tipů na konec
Do strouhanky můžete přimíchat nadrobno nasekané čerstvé bylinky jako petržel nebo pažitku.
Trojobal lze ozvláštnit trochou mletého chilli nebo uzené papriky pro pikantnější verzi.
Místo klasické strouhanky lze použít kukuřičnou nebo bezlepkovou variantu.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou podávané na bagelu se salátkem
