Letošní úroda přímo láká k tomu, aby si ji člověk uchoval i na zimu. Mnozí z nás oprašují recepty na zavařování. Navíc letní jablíčka jsou ideální na štrúdl, a to díky své příjemné navinulosti. Proč si je tedy neuchovat a neudělat si takovou dobrotu i v zimě? Ano, dají se i zamrazit, ale při letošní úrodě lze předpokládat, že mrazáky nám poněkud „praskají ve švech“. Sterilovaná jablka navíc mají lepší konzistenci a nejsou tak mokrá, tudíž se do těsta lépe balí.
Jablka, kam se podíváš
Jablíčka jsou nejen chutná a osvěžující (dokáží kromě hladu zahnat i žízeň), ale nabízí i řadu zdravotních výhod. Věděli jste, že mohou snížit riziko vzniku rakoviny, cukrovky či srdečních onemocnění? Také dokáží být pomocníkem při hubnutí a zároveň prospívají střevům i mozku, a to napříč odrůdami. Takže ať už máte rádi sladké Red Delicious či kyselejší Granny Smith, nikdy neprohloupíte. Využití jablek je navíc všestranné, od sladkých závinů, apple pies, buchet či koláčů až po doplněk masa, jakým je například chutney (čatní) nebo náplň do svatomartinské husy.
Ingredience:
- Jablka (nejlépe trochu kyselejší)
- Cukr krystal – 3 polévkové lžíce na 1 sklenici o objemu 400 ml;
- Mletá skořice (nemusí být) – dle chuti.
Postup:
- Jablka umyjte, oloupejte a zbavte jádřinců.
- Zpracováváte-li je na elektrickém krouhači, není loupání nutné.
- Jablka nastrouhejte nahrubo.
- Dejte je do cedníku a vymačkejte přebytečnou šťávu.
- Přidejte cukr (řiďte se kyselostí jablek a svou vlastní chuťovou preferencí).
- Takto připravená jablka napěchujte do sklenic.
- Pozor, nedávejte je až po okraj, ale ponechte zhruba 3 cm místa.
- Okraje pečlivě očistěte nejprve vlhkým čistým hadříkem, poté suchým (nebo papírovým ubrouskem).
- Sklenice zavřete, víčka pevně utáhněte.
- Nemáte-li zavařovací hrnec, použijte obyčejný, jehož dno vyložte utěrkou.
- Vložte sklenice a do 2/3 výšky sklenic je zalijte vodou.
- Sklenice se nesmí dotýkat ani vzájemně, ani stěn hrnce.
- Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu.
- Poté teplotu stáhněte a udržujte při 85–90 °C.
- Sterilujte asi 20 minut.

Sladká změna místo štrúdlu: Královská jablka s piškotem a krémem

Rychlejší než štrúdl: Super rychlý jablečný koláč z listového těsta za 5 minut
Zdroj: Autorský text, Healthline