Kdysi nechyběly v žádné spíži, v zimě jako čerstvé, jen tak k chlebu s máslem a špetkou soli, nebo jako příloha k sekané či pečenému masu. Bílé papriky mají totiž zvláštní vlastnost, jsou jemné, nasládlé a voní po zahradě, i když je venku zima a sychravo. Zavařené v jednoduchém nálevu prostě přinášejí slunce na talíři i v šedých dnech.
Jejich využití mimo sezónu, když čerstvé zeleniny není moc, kromě té z obchodu, nám přijdou vhod třeba jen tak ke křupání s chlebem a máslem nebo špekem, ke smaženému řízku nebo sekané, na rychlý salát s olejem a cibulkou, do bramborového nebo těstovinového salátu, ale také se nám určitě budou hodit na zdobení chlebíčků a jednohubek.
Recept na zavařené bílé papriky
Ingredience potřebné na přípravu letních půlměsíčků, co křupou i v lednu
- bílé papriky
- nálev uvařený z Deka s kouskem celeru (celer dáme vyvařit do nálevu)
- bobkový list
- Nové koření
Postup přípravy paprik
1. Do vysterilovaných sklenic dáme rozkrájené a zrníček zbavené papriky.
2. Do každé sklenice dáme 1 lžíci rostlinného oleje, půlku bobkového listu a 2 kuličky Nového koření.
3. Sklenice zalijeme předem připraveným horkým nálevem tak, aby bylo vše ponořené.
4. Zavíčkujeme a zavařujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80 stupňů 25 minut.
Tip
Chcete li pikantnější variantu paprik, přidejte do každé sklenice kousek feferonky.

Nakládané papriky v zavařovačkách, bez konzervantů

Lahodná zelená rajčata v nálevu
pozn.: částečně upraveno AI