Ani se nenadějeme a nastane sezóna sběru zelí, tedy pokladu plného vitaminů a schopného „vyrobit“ zdravá probiotika. Ať už si jej nakládáte sami, nebo kupujete hotové v obchodě, recept na jeho využití se vždy hodí. V salátu jej navíc vychutnáte ve kterémkoliv ročním období. Naše moudré babičky ale vědí, že v zimě dokáže kvašená zelenina krásně nahradit tu čerstvou.

Kysané zelí: levný poklad pro naše zdraví

Asiaté mají své (skvělé) kimchi, my Evropané využíváme místní suroviny a vyrábíme z nich zelný salát. Pro někoho může být kysané zelí příliš výrazné, ale stačí malý trik: propláchnout jej. Tím zmizí typická štiplavost, ale základní chuť zůstane. Proč vlastně lidé v historii došli ke kvašení? Z jednoduchého důvodu: potřebovali potraviny uchovat bez nutnosti chlazení. Zdravotní přínosy kysaného zelí jsou zřejmé –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obsahuje vitamin C, kyselinu mléčnou a přirozeně se vyskytující probiotické kultury. Salát naší babičky je navíc obohacen o majonézu, která mu dodává jemnou chuť a příjemně krémovou texturu.

Obrázek k receptu: Zdravá dobrota pro dny letní i zimní: Babiččin salát z kysaného zelí
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Zdravá dobrota pro dny letní i zimní: Babiččin salát z kysaného zelí

Ingredience na zelný salát

  • Kysané zelí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 mg;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Jablko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2-3 polévkové lžíce;
  • Citronová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Čerstvá petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pár snítek.
Obrázek receptu na Couranou polévku neboli Staročeskou Couračku s klobásou

Couraná polévka neboli staročeská couračka s klobásou

Postup přípravy babičkovského zelného salátu

  • Pokud se vám zelí zdá příliš kyselé nebo štiplavé, propláchněte jej vodou.
  • Zelí nasekejte nadrobno.
  • Mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
  • Stejně tak oloupejte a nahrubo nastrouhejte i jablko.
  • Mrkev, jablko a zelí smíchejte v míse.
  • Směs pokapejte citronovou šťávou.
  • Přimíchejte majonézu.
  • Dochuťte pepřem, vše důkladně promíchejte.
  • Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
  • Nechte chvíli v chladu odležet.
  • Tip na servírování: Salát chutná skvěle jak samotný, tak jako příloha například k rybě nebo k pečenému masu. Přikousnout k němu můžete krajíc dobrého chleba.
  • Tip na majonézu: Máte-li rádi domácí výrobky a nechcete kupovat hotovou, vyrobíte si ji jednoduše doma. Stačí vám k tomu žloutky, olej a trocha hořčice.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek k receptu: Osvěžení nejen pro dny letní: Lehký salát se zelím a tuňákem

Lehoučký zelný salát, který oceníte hlavně během horkých letních dní. Recept, který v Česku nikdo nezná

Obrázek k receptu: Nebe v ústech: Voňavá a lahodná vepřová žebra

Z jednoho plechu a bez námahy: Tenhle levný kus masa s pár surovinami chutná jako jídlo ze sváteční tabule

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest