Ani se nenadějeme a nastane sezóna sběru zelí, tedy pokladu plného vitaminů a schopného „vyrobit“ zdravá probiotika. Ať už si jej nakládáte sami, nebo kupujete hotové v obchodě, recept na jeho využití se vždy hodí. V salátu jej navíc vychutnáte ve kterémkoliv ročním období. Naše moudré babičky ale vědí, že v zimě dokáže kvašená zelenina krásně nahradit tu čerstvou.
Kysané zelí: levný poklad pro naše zdraví
Asiaté mají své (skvělé) kimchi, my Evropané využíváme místní suroviny a vyrábíme z nich zelný salát. Pro někoho může být kysané zelí příliš výrazné, ale stačí malý trik: propláchnout jej. Tím zmizí typická štiplavost, ale základní chuť zůstane. Proč vlastně lidé v historii došli ke kvašení? Z jednoduchého důvodu: potřebovali potraviny uchovat bez nutnosti chlazení. Zdravotní přínosy kysaného zelí jsou zřejmé – obsahuje vitamin C, kyselinu mléčnou a přirozeně se vyskytující probiotické kultury. Salát naší babičky je navíc obohacen o majonézu, která mu dodává jemnou chuť a příjemně krémovou texturu.
Ingredience na zelný salát
- Kysané zelí – 150 mg;
- Mrkev – 1 ks;
- Jablko – 1 ks;
- Majonéza – 2-3 polévkové lžíce;
- Citronová šťáva – dle chuti;
- Mletý pepř – dle chuti;
- Čerstvá petrželka – pár snítek.

Couraná polévka neboli staročeská couračka s klobásou
Postup přípravy babičkovského zelného salátu
- Pokud se vám zelí zdá příliš kyselé nebo štiplavé, propláchněte jej vodou.
- Zelí nasekejte nadrobno.
- Mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
- Stejně tak oloupejte a nahrubo nastrouhejte i jablko.
- Mrkev, jablko a zelí smíchejte v míse.
- Směs pokapejte citronovou šťávou.
- Přimíchejte majonézu.
- Dochuťte pepřem, vše důkladně promíchejte.
- Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
- Nechte chvíli v chladu odležet.
- Tip na servírování: Salát chutná skvěle jak samotný, tak jako příloha například k rybě nebo k pečenému masu. Přikousnout k němu můžete krajíc dobrého chleba.
- Tip na majonézu: Máte-li rádi domácí výrobky a nechcete kupovat hotovou, vyrobíte si ji jednoduše doma. Stačí vám k tomu žloutky, olej a trocha hořčice.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Lehoučký zelný salát, který oceníte hlavně během horkých letních dní. Recept, který v Česku nikdo nezná
