Tento recept určitě všichni znáte – možná každý v trochu jiné podobě, ale je to zákusek našeho dětství. Alespoň nás starších. Když nebylo v neděli do čeho píchnout za obědem a vždy, nevím proč, byla na sladké ta pověstná chuť. Maminka upekla piškot a buď jej naplnila domácí marmeládou a srolovala do rolády nebo vyšlehala jednoduchý krém, případně jen šlehačku, který na piškot namazala. Pak narovnala třeba ovoce z kompotu a zalila to celé želatinou z pudinku a vznikly tyto želatinové řezy.

A určitě mně dáte za pravdu, že to vůbec nebylo špatné. Naopak, jak jsme si všichni pochutnávali, sotva to stihlo trochu vychladnout a zatuhnout. Po zákusku se jen zaprášilo. Jestli jste ten dezert nikdy nepekli, zkuste překvapit svojí rodinku tímto nenáročným a svěžím zákuskem a uvidíte, jak se všichni budou olizovat. Přitom je zákusek snadný a rychlý, stačí mít doma třeba mandarinkový nebo broskvový kompot a nějaké ty smetany.

Recept na snadné a vynikající želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem

Ingredience na nenáročný a lahodný ovocný dezert se želatínou

Piškotový korpus

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kávová lžička citrónové kůry
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva

Náplň

  • 2 mandarinkové kompoty v plechovce
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 4 zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce cukru

Želatinová vrstva

  • 2 baličky vanilkového pudinku v prášku
  • 2 lžíce cukru (dle potřeby)
  • šťáva z kompotu + voda (doplnit do 750 ml)

Postup přípravy

1. V misce si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme ostatní ingredience určené pro korpus. Smícháme, vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladit.

2. Na vychladnutý korpus navrstvíme vyšlehanou šlehačku, smíchanou se zakysanou smetanou a cukrem. Na krém ukládáme okapané mandarinky.

Krém poklademe mandarinkami.
Foto: Ilona Mikulecká, Krém poklademe mandarinkami.

3. V kastrolu smícháme vodu se šťávou z mandarinek a s cukrem, přidáme vanilkový pudink, pořádně rozmícháme a uvaříme husté ovocné pudinkové želé.

Recept na vitacitové řezy z plechu

Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy

4. Želé mírně vychladíme a navrstvíme na dezert. Necháme ztuhnout v lednici.

Dezert zalijeme mírně vychlazeným želatinovým pudinkem.
Foto: Ilona Mikulecká, Dezert zalijeme mírně vychlazeným želatinovým pudinkem.

Servírování

Tento lahodný dezert je nejchutnější, když je řádně vychlazený, nakrájený na kostičky.

Obrázek receptu na citronové řezy se smetanovým sýrem.

Citronové želé řezy se smetanovým sýrem

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest