Tento recept určitě všichni znáte – možná každý v trochu jiné podobě, ale je to zákusek našeho dětství. Alespoň nás starších. Když nebylo v neděli do čeho píchnout za obědem a vždy, nevím proč, byla na sladké ta pověstná chuť. Maminka upekla piškot a buď jej naplnila domácí marmeládou a srolovala do rolády nebo vyšlehala jednoduchý krém, případně jen šlehačku, který na piškot namazala. Pak narovnala třeba ovoce z kompotu a zalila to celé želatinou z pudinku a vznikly tyto želatinové řezy.
A určitě mně dáte za pravdu, že to vůbec nebylo špatné. Naopak, jak jsme si všichni pochutnávali, sotva to stihlo trochu vychladnout a zatuhnout. Po zákusku se jen zaprášilo. Jestli jste ten dezert nikdy nepekli, zkuste překvapit svojí rodinku tímto nenáročným a svěžím zákuskem a uvidíte, jak se všichni budou olizovat. Přitom je zákusek snadný a rychlý, stačí mít doma třeba mandarinkový nebo broskvový kompot a nějaké ty smetany.
Recept na snadné a vynikající želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem
Ingredience na nenáročný a lahodný ovocný dezert se želatínou
Piškotový korpus
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 kávová lžička citrónové kůry
- 120 g polohrubé mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
Náplň
- 2 mandarinkové kompoty v plechovce
- 500 ml smetany ke šlehání
- 4 zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce cukru
Želatinová vrstva
- 2 baličky vanilkového pudinku v prášku
- 2 lžíce cukru (dle potřeby)
- šťáva z kompotu + voda (doplnit do 750 ml)
Postup přípravy
1. V misce si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme ostatní ingredience určené pro korpus. Smícháme, vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladit.
2. Na vychladnutý korpus navrstvíme vyšlehanou šlehačku, smíchanou se zakysanou smetanou a cukrem. Na krém ukládáme okapané mandarinky.
3. V kastrolu smícháme vodu se šťávou z mandarinek a s cukrem, přidáme vanilkový pudink, pořádně rozmícháme a uvaříme husté ovocné pudinkové želé.

Lákavá na pohled i svou chutí: Aspiková buchta s krémem a jahodami, kterou možná znáte také jako vitacitové řezy
4. Želé mírně vychladíme a navrstvíme na dezert. Necháme ztuhnout v lednici.
Servírování
Tento lahodný dezert je nejchutnější, když je řádně vychlazený, nakrájený na kostičky.

Citronové želé řezy se smetanovým sýrem
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI