Vegetariánská varianta obalovaných řízků v těstíčku. Všudypřítomné cukety (hlavně na konci léta) mají své nezastupitelné místo v naší kuchyni pro svou výbornou chuť. Smažené v těstíčku, obohacené o pikantní česnekovou omáčku.
Smaženou cuketu podáváme se speciálním česnekovým dipem, který si také v tomto receptu představíme. Výhoda smažené cukety je, že ji můžete také podávat studenou nebo si ji prostě zakousnout jako slanou svačinku, pokud vám zbyla z oběda. Připravit tuto lahůdku je snadné a rychlé. Zvládnete to za pouhých třicet minut a to s použitím běžných surovin. Výsledek je ale tak lahodný, že nebudete moci přestat ochutnávat.
Jak se připravuje smažená cuketa v těstíčku
Příprava začíná pečlivým omytím cukety a odříznutím jejích okrajů. Bez oškrábání nakrájejte cuketu na kolečka tlustá asi 3–4 mm. Samotná slupka je plná chutí a živin o které nechceme přijít. Pokud je však zelenina starší, je na místě oškrábání zvážit. Plátky položte na stůl nebo tác, lehce je osolte a nechte je odležet 10 – 12 minut, aby pustily šťávu. Poté je osušte papírovou utěrkou, přesuňte na druhou stranu a opět je nechte odpočívat dalších 5 – 6 minut.
Do hluboké mísy připravíte mouku a ve druhé míse rozšleháte vejce se špetkou soli, pepře a trochou mouky. Kolečka cukety nejprve obalíte v mouce, následně ve vaječné směsi a poté je smažte na středně rozpáleném oleji, dokud z obou stran nezhnědnou. Po usmažení je přendejte na talíř s papírovým ubrouskem, aby se zbavily přebytečného oleje. Česneková omáčka se připravuje rozmačkáním česneku s hrubozrnnou solí, smícháním s olejem, octem a perlivou vodou pro dosažení ideální konzistence. Podávejte s žitným chlebem a pikantní omáčkou – vychutnáte si je jak teplé, tak i studené.
Recept na obalovanou cuketu s česnekem
Potřebné vybavení
- 1 Pánev
- 2 mísy
Suroviny
Ingredience na cuketu v těstíčku
- 2 ks Velkých cuket
- 2 ks Vejce
- 1 hrnek Mouky
- Sůl a pepř
- Olej na smažení
Ingredience na česnekový dip
- 1 hlava Česneku
- 1/2 lžičky Octa
- 1/2 lžičky Soli
- 2 lžíce Oleje
- 2 lžíce Vody
Postup
- Omytou a neloupanou cuketu nakrájíme na 4 mm silná kolečka.
- Cuketu loupeme pouze v případě, že je cuketa starší.
- Rozložená kolečka osolíme a necháme 10 minut pouštět šťávu.
- Osušíme, otočíme a uděláme stejný postup.
- Do jedné mísy si nasypeme mouku.
- V další míse si vidličkou rozšleháme vejce s lžící mouky, špetkou soli a pepře.
- Cuketu obalíme v mouce a následně ve vaječné směsi.
- Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Vyndáme na papírové ubrousky.
- Na dip si oloupeme všechen česnek a v hmoždíři roztlučeme. Pokud nemáme, tak prolisujeme.
- Posypeme hrubozrnnou solí, přidáme olej, ocet a zředíme vodou.
- Cuketu a česnekový dip podáváme s chlebem.