Vegetariánská varianta obalovaných řízků v těstíčku. Všudypřítomné cukety (hlavně na konci léta) mají své nezastupitelné místo v naší kuchyni pro svou výbornou chuť. Smažené v těstíčku, obohacené o pikantní česnekovou omáčku.

Smaženou cuketu podáváme se speciálním česnekovým dipem, který si také v tomto receptu představíme. Výhoda smažené cukety je, že ji můžete také podávat studenou nebo si ji prostě zakousnout jako slanou svačinku, pokud vám zbyla z oběda. Připravit tuto lahůdku je snadné a rychlé. Zvládnete to za pouhých třicet minut a to s použitím běžných surovin. Výsledek je ale tak lahodný, že nebudete moci přestat ochutnávat.

Jak se připravuje smažená cuketa v těstíčku

Příprava začíná pečlivým omytím cukety a odříznutím jejích okrajů. Bez oškrábání nakrájejte cuketu na kolečka tlustá asi 3–4 mm. Samotná slupka je plná chutí a živin o které nechceme přijít. Pokud je však zelenina starší, je na místě oškrábání zvážit. Plátky položte na stůl nebo tác, lehce je osolte a nechte je odležet 10 – 12 minut, aby pustily šťávu. Poté je osušte papírovou utěrkou, přesuňte na druhou stranu a opět je nechte odpočívat dalších 5 – 6 minut.

Do hluboké mísy připravíte mouku a ve druhé míse rozšleháte vejce se špetkou soli, pepře a trochou mouky. Kolečka cukety nejprve obalíte v mouce, následně ve vaječné směsi a poté je smažte na středně rozpáleném oleji, dokud z obou stran nezhnědnou. Po usmažení je přendejte na talíř s papírovým ubrouskem, aby se zbavily přebytečného oleje. Česneková omáčka se připravuje rozmačkáním česneku s hrubozrnnou solí, smícháním s olejem, octem a perlivou vodou pro dosažení ideální konzistence. Podávejte s žitným chlebem a pikantní omáčkou – vychutnáte si je jak teplé, tak i studené.

Zdroj obrázku: recept-duhovka, Recept na obalovanou cuketu s česnekovým dipem.

Recept na obalovanou cuketu s česnekem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Celkový čas 50 minut
Porcí 6
Připravujeme smaženou cuketu v těstíčku s česnekovým dipem, doba přípravy 50 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Pánev
  • 2 mísy

Suroviny

Ingredience na cuketu v těstíčku

  • 2 ks Velkých cuket
  • 2 ks Vejce
  • 1 hrnek Mouky
  • Sůl a pepř
  • Olej na smažení

Ingredience na česnekový dip

  • 1 hlava Česneku
  • 1/2 lžičky Octa
  • 1/2 lžičky Soli
  • 2 lžíce Oleje
  • 2 lžíce Vody

Postup 

  • Omytou a neloupanou cuketu nakrájíme na 4 mm silná kolečka.
  • Cuketu loupeme pouze v případě, že je cuketa starší.
  • Rozložená kolečka osolíme a necháme 10 minut pouštět šťávu.
  • Osušíme, otočíme a uděláme stejný postup.
  • Do jedné mísy si nasypeme mouku.
  • V další míse si vidličkou rozšleháme vejce s lžící mouky, špetkou soli a pepře.
  • Cuketu obalíme v mouce a následně ve vaječné směsi.
  • Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  • Vyndáme na papírové ubrousky.
  • Na dip si oloupeme všechen česnek a v hmoždíři roztlučeme. Pokud nemáme, tak prolisujeme.
  • Posypeme hrubozrnnou solí, přidáme olej, ocet a zředíme vodou.
  • Cuketu a česnekový dip podáváme s chlebem.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: bezmasé jídlo, Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Evropská kuchyně
Klíčové slovo: česneková omáčka, česnekový dip, cuketa, cuketové řízky, smažená cuketa, vegetariánské řízky
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest