Tento cibulový koláč (německy Zwiebelkuchen, francouzsky tarte à l’oignon, česky prostě „cibulák“) pochází oblasti, kde se setkává francouzská, švýcarská a německá kuchyně. Byl to původně pokrm chudých, který se pekl při vinobraní a podával se s mladým vínem. Do Česka se tento slaný koláč dostal díky sudetským Němcům. Pekl se z kynutého těsta s kysanou smetanou, kmínem a špekem.
Zlatý cibulák má dlouhou tradice v celé Evropě a každá země ho dělá trochu jinak. Ale je to koláč sezonní, jarní a podzimní, kdy je cibule šťavnatá a slanina čerstvá. Důležitou součástí jeho přípravy je pomalé dušení cibule, které přináší sladkost a v kombinaci s křupavým těstem a smetanou tvoří vynikající kontrast chutí.
Recept na slaný koláč zlatý cibulák
Ingredience potřebné na přípravu Cibulového políbení
Těsto
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé šmouky
- 100 g másla
- špetka soli
- trochu vlažné vody
Náplň
- 250 ml zakysané smetany
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- sůl
- tymián
- pepř
- 100 g slaniny(na kostičky)
- 1 velká cibule (nakrájená na kolečka a osmažená do zlatova)
- 1 velká cibule (nakrájená na kolečka syrová)
- nastrouhaný sýr (Gouda)
Postup přípravy cibuláku
1. Z ingrediencí na těsto vyválíme těsto, rozprostřeme do formy propícháme vidličkou.
2. Smetanu rozmícháme s vejci a kořením určeným pro náplň a směs natřeme na těsto.
3. Slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli na kolečka pomalu usmažíme dozlatova a nandáme na smetanovou vrstvu.
4. Velkou cibuli nakrájíme na kolečka, která poklademe na slaninově-cibulovou hmotu.
5. Nakonec koláč posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova.
Cibulový koláč neboli cibulka je jedním z těch pokrmů, které dokazují, že i z jednoduchých surovin lze vytvořit kulinářské kouzlo.

Cibulák, slaný cibulový koláč z listového těsta s Anglickou Slaninou

Podplameník: Slaný koláč z horských oblastí s brynzou, slaninou a bylinkami, který spolehlivě zasytí
pozn.: částečně upraveno AI