Tento cibulový koláč (německy Zwiebelkuchen, francouzsky tarte à l’oignon, česky prostě „cibulák“) pochází oblasti, kde se setkává francouzská, švýcarská a německá kuchyně. Byl to původně pokrm chudých, který se pekl při vinobraní a podával se s mladým vínem. Do Česka se tento slaný koláč dostal díky sudetským Němcům. Pekl se z kynutého těsta s kysanou smetanou, kmínem a špekem.

Zlatý cibulák má dlouhou tradice v celé Evropě a každá země ho dělá trochu jinak. Ale je to koláč sezonní, jarní a podzimní, kdy je cibule šťavnatá a slanina čerstvá. Důležitou součástí jeho přípravy je pomalé dušení cibule, které přináší sladkost a v kombinaci s křupavým těstem a smetanou tvoří vynikající kontrast chutí.

Recept na slaný koláč zlatý cibulák

Ingredience potřebné na přípravu Cibulového políbení

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé šmouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • trochu vlažné vody

Náplň

  • 250 ml zakysané smetany
  • 4 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • tymián
  • pepř
  • 100 g slaniny(na kostičky)
  • 1 velká cibule (nakrájená na kolečka a osmažená do zlatova)
  • 1 velká cibule (nakrájená na kolečka syrová)
  • nastrouhaný sýr (Gouda)

Postup přípravy cibuláku

1. Z ingrediencí na těsto vyválíme těsto, rozprostřeme do formy propícháme vidličkou.

Těsto rozválíme a rozprostřeme do formy, propícháme vidličkou.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto rozválíme a rozprostřeme do formy, propícháme vidličkou.

2. Smetanu rozmícháme s vejci a kořením určeným pro náplň a směs natřeme na těsto.

3. Slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli na kolečka pomalu usmažíme dozlatova a nandáme na smetanovou vrstvu.

4. Velkou cibuli nakrájíme na kolečka, která poklademe na slaninově-cibulovou hmotu.

5. Nakonec koláč posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova.

Obrázek receptu na Zlatý cibulák aneb cibulové políbení
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Zlatý cibulák aneb cibulové políbení

Cibulový koláč neboli cibulka je jedním z těch pokrmů, které dokazují, že i z jednoduchých surovin lze vytvořit kulinářské kouzlo.

Recept na rychlý slaný koláč Cibulák

Cibulák, slaný cibulový koláč z listového těsta s Anglickou Slaninou

Obrázek k receptu: Podplameník

Podplameník: Slaný koláč z horských oblastí s brynzou, slaninou a bylinkami, který spolehlivě zasytí

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest