Červen je měsícem, kdy příroda nabízí svou bohatou úrodu a mnozí z nás se těší na čerstvou sezónní zeleninu. Ta přináší nejen výbornou chuť, ale také spoustu zdravotních benefitů.
Experimentujte s recepty, červen je ideální čas na objevování nových chutí a kombinací.
Pojďme se podívat na 10 druhů sezónní zeleniny, které byste v červnovém měsíci určitě neměli přehlédnout
- Špenát
V červnu je špenát ve své nejlepší formě, neboť je čerstvý, křehký a plný vitamínů. Špenát je bohatý na železo, vitamíny A, C a K. Tato zelenina je skvělým základem pro smoothie, saláty nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.
Skladování špenátu je nejlepší v lednici v zásuvce na zelenin, doporučujeme špenát vždy po nákupu přendat do misky s víčkem, kterou vypodložíte papírovou utěrkou, uvidíte, že tímto prodloužíte trvanlivost, a bude delší než obvyklé dva dny.
- Prohlédněte si recepty ze špenátu
- Chřest
Chřest je jedním z nejvíce ceněných druhů zeleniny v jarní a letní sezóně, je bohatým zdrojem vitamínu E a výborným zdrojem kyseliny listové. Chřest dále pomáhá udržet zdravé cévy, podporuje trávení a má protizánětlivé účinky. Jeho jemná chuť a křehká textura z něj dělá ideální přísadu do lehkých letních pokrmů. Všechny úpravy chřestu jsou vynikající, a tak ho můžeme přidat do salátů nebo podávat jako přílohu k rybě a masu. Chřest je přírodní afrodiziakum.
Chřest skladujte v lednici v zásuvce na zeleninu, nejlépe zabalený do navlhčené utěrky, tím prodloužíme trvanlivost.
- Prohlédněte si recepty z chřestu
- Ředkvičky
Ředkvičky dodávají vašim pokrmů příjemný křupavý prvek a lehkou pikantnost. Tato zelenina skvělým zdrojem vitamínu C, antioxidantů, a bojují s plísněmi a bakteriemi v těle. Ředkvičky se hodí do salátů, sendvičů, na pomazánky, do zeleninových šťáv a nebo je jednoduše konzumovat jako zdravou svačinu.
Skladování ředkviček je ideální v plastovém uzavíratelném sáčku, v lednici v zásuvce na zeleninu.
- Cukety
Cukety jsou univerzální zeleninou, kterou můžete využít na mnoho způsobů od pečení slaných či sladkých pokrmů, grilování, salátů až po přípravu cuketových nudlí. Jsou nízkokalorické, plné vitamínů A,B, C a minerálů (vápníků, hořčíku a železa) a dodají vašim jídlům lehkost a svěžest.
Cuketu skladujeme v mírném chladu, ideálně v teplotě kolem 8 stupňů. V lednici vydrží 2-3 týdny, vždy udržujte se stopkou a slupkou, ale pozor na příliš nízké teploty, aby nepřemrzla.
- Prohlédněte si recepty z cukety
- Lilek
Lilek je často nedoceněný, především v české kuchyni, avšak v červnu je v nejlepší kondici. Lilek je velmi zdravý a bohatý na vlákninu, má nízký obsah kalorií. Mezi další jeho zdravotní benefity patří obsah minerálů jako je vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, z vitamínů má především vit. B. Zkuste ho upéct, ugrilovat nebo použít v tradičních receptech jako je ratatouille či moussaka, uvidíte že jeho chutí budete velmi mile překvapeni.
Lilek se skladuje podobně jako cuketa v lednici v zásuvce na zeleninu, ideálně kolem 10 stupňů. V lednici vydrží kolem 10 dnů.
- Prohlédněte si recepty z lilku
- Hrášek
Čerstvý hrášek je v červnu sladký a šťavnatý, snad nikdo neodolá jeho výborné chuti. Jeho zdravotní benefit je velké zastoupení vitamínu C, dále β-karoten a minerální látky jako je železo a draslík. Můžete ho přidat do různých pokrmů jako salátů, polévek, rizota nebo ho konzumovat syrový jako zdravou svačinu.
Hrášek skladujeme v lednici v igelitovém sáčku. Takto vydrží maximálně 2 týdny. Dále hrášek můžeme zamrazit či usušit.
- prohlédněte si recepty z hrášku
- Brokolice
Brokolice je další úžasnou volbou pro červnový jídelníček. Je plná vitamínů C, B, K, kyseliny listové a vlákniny. Z minerálů v této zelenině najdete: draslík, hořčík, vápník a železo. Můžete ji vařit, grilovat nebo přidat do slaných koláčů apod.
Brokolici skladovat bohužel nelze příliš dlouho, ideálně v lednici v zásuvce na zeleninu na max. 2 dny, pokud ji ale zabalíte do potravinářské folie prodloužíte její trvanlivost až na týden.
- Prohlédněte si recepty z brokolice
- Kedlubny
Mladé kedlubny jsou v červnu krásně křehké a sladké, oblíbené jsou obzvlášť u dětí. Můžete je konzumovat syrové, přidat do salátů nebo je vařit a udělat z nich polévku nebo je podávat jako přílohu. Kedlubny mají velký obsah vitamínu C a zdrojem minerálních látek: vápníku, draslíku, železa a hořčíku.
Kedlubna se skladuje v lednici, bez listů, vydrží v lednici asi týden. Nejlepší je když kedlubnu zbavenou listů zabalíte do navlhčené utěrky.
- Mangold
Mangold je druh špenátu, je výborný zdroj vitamínu A, C a železa. Jeho listy využíváme stejně jako špenát: do salátů, polévek nebo jako přílohu. Mangold se nedoporučuje opakovaně ohřívat, proto po uvaření ihned zkonzumujte, protože dusičnany, které mangold obsahuje se přemění při opakovaném ohřívání na dusitany a ti jsou karcinogenní.
Skladování mangoldu je stejné jako u špenátu, ideálně přendat do uzavíratelné nádoby vyloženou kuchyňskou utěrkou. Pokud budete mít mangold jako hlávku, tak zabalte do navlhčené utěrky, takto v lednici vydrží až 3 dny.
- Rebarbora
Rebarbora je typickou výbornou sezónní zeleninou pro červen. Omylem si jí někdo zaměňuje za ovoce a je to jejím přidáváním do sladkých dezertů. Její nakyslá chuť je naprosto ideální pro přípravu dezertů, ale také skvěle doplní masová jídla nebo omáčky. Svoji kyselost má díky obsažené kyselině jablečné a citronové. Rebarbora je málo kalorická a obsahuje vitamín C a K, z minerálních látek vápník a draslík.
Skladování rebarbory je celkem náročné, proto se snažte po nákupu co nejrychleji spotřebovat. Jinak ji můžete krátce skladovat zabalenou do navlhčené utěrky v lednici. Nebo ji můžete zamrazit na mrazák.
- Prohlédněte si recepty z rebarbory