V pracovním týdnu, kdy se snažíme skloubit pracovní povinnosti s osobním životem, je čas drahocennou komoditou. Proto je dobré mít po ruce recepty, které vám umožní připravit chutnou a výživnou večeři během pouhých 30 minut. V tomto článku vám přinášíme inspiraci na rychlé a snadné večeře, které jsou chutné a zároveň vám ušetří čas v kuchyni. Už nebudou k večeři pouze namazané chleby či rohlíky s uzeninou! Ať už preferujete maso, zeleninu nebo vegetariánské pokrmy, naše tipy vám pomohou rychle a efektivně nasytit celou rodinu.
1. Těstoviny s rajčaty a bazalkou
Potřebné ingredience: jakékoliv těstoviny (penne, spaghetti), rajčata čerstvá nebo konzervovaná, česnek, olivový olej, čerstvá bazalka (volitelná), parmezán, kečup nebo cukr na doslazení
Postup: Uvaříme těstoviny podle návodu. Na pánvi zahřejeme olivový olej, osmahneme nakrájený česnek, přidáme nakrájená rajčata (nebo konzervovaná) a povaříme do změknutí, dochutíme dle chuti. Smícháme s uvařenými těstovinami, přidáme čerstvou bazalku a posypeme parmezánem.
2. Rychlý kuřecí stir-fry
Potřebné ingredience: Kuřecí prsa, mražená zelenina (nebo čerstvá dle vašich možností), sójová omáčka, zázvor, česnek, vařená rýže (příloha)
Postup: Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme nakrájené kuřecí maso a osmahneme do zlatova. Přidáme nasekaný česnek, zázvor a mraženou zeleninu. Orestujeme, přidáme sójovou omáčku a podáváme s rýží.
3. Chlebový toast s avokádem, sýrem a volským okem
Potřebné ingredience: Chléb, avokádo, vejce, sýr (ideálně cheddar), máslo
Postup: Chléb namažeme z obou stran máslem, takto připravený chléb opečeme na pánvi, vedle chleba si usmažíme vejce (volské oko). Na opečený chléb dáme nakrájené avokádo a sýr. Položíme vejce na toast a podáváme. Pokud máte doma chutná rajčata, podávejte je k tomuto obloženému chlebu, bude to výborný doplněk.
4. Frittata alias omeleta se zeleninou
Potřebné ingredience: Vejce, mražená nebo čerstvá zelenina (špenát, papriky, rajčata), nastrouhaný sýr (parmezán nebo feta)
Postup: Na pánvi opečeme zeleninu. Když je zelenina opečená, přidáme rozšlehaná a osolená, opepřená vejce, a vše zasypeme sýrem. Na střední teplotě zapékáme, ideálně pod pokličkou, dokud vajíčka nejsou hotová. Další variant je, že vše můžeme dát zapéct do trouby na 10 minut.
5. Rychlé tacos s mletým masem
Potřebné ingredience: Mleté hovězí nebo kuřecí maso, tacos koření (skládá se ze směsi: chilli, česnek sušený, červená paprika sušená, oregáno sušené, černý pepř, mletý římský kmín, sušená cibule), kukuřičné nebo pšeničné tortilly, strouhaný sýr (ideálně chedar), salsa (Domácí salsu si připravíme z pokrájených rajčat a pomocí vidličky nebo mixéru je lehce rozmačkáme do co nej jemnější konzistence. K rajčatům přidáme kečup, prolisovaný česnek a koriandr, milovníci pikantnějších chutí si přidají chilli, dochutíme solí a pepřem.), ledový salát, avokádo
Postup: Na pánvi osmahneme mleté maso se směsí koření, opékáme dokud maso není hotové. Tortilly ohřejeme, naplníme je směsí masa, přidáme sýr, salsu (kupovanou nebo domácí), pokrájený ledový salát a pokrájené avokádo.
6. Krémová polévka z brokolice a sýra
Potřebné ingredience: Brokolice, cibule, česnek, vývar, smetana, sýr (parmezán nebo čedar)
Postup: Na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme brokolici a vývar, vaříme dokud není brokolice měkká. Poté vše rozmixujeme do hladké polévky, přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Dochutíme a podáváme.
7. Pečený losos s quinoa a zeleninou
Potřebné ingredience: Filety lososa, quinoa, brokolice nebo jiná oblíbená zelenina, olivový olej, citron
Postup: Lososa osolíme a opepříme, pečeme ho v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut. Mezitím uvaříme quinou podle návodu. Zeleninu orestujeme na pánvi a dochutíme dle chuti. Poté jednotlivé složky naservírujeme na talíř a zakápneme citrónem.
8. Rizoto s kuřecím masem a zeleninou
Potřebné ingredience: Kuřecí prsa, arborio rýže, zelenina (mrkev, hrášek, papriky apod.), hotový vývar, parmezán, olivový olej
Postup: Na pánvi, na oleji, osmahneme nakrájené a osolené kuřecí maso. Když je maso hotové přidáme rýži a krátce vše společně orestujeme. Postupně přiléváme vývar, dokud nebude rýže měkká. Přidáme zeleninu a nastrouhaný parmezán.