Sirup z levandule lékařské (Lavandula angustifolia) doporučuji každému, kdo má rád jemnou, sladce bylinnou chuť a trochu netradiční domácí dobroty. Má krásnou barvu, jemně nasládlou, květinově aromatickou vůni a navíc i aromaterapeutické účinky. Nejraději ho přidávám do letních limonád s citronem, mátou nebo zázvorem, ale skvělý je i do čaje, koktejlů, na palačinky nebo jako přeliv na zmrzlinu. V malých dávkách působí uklidňujícím dojmem, pomáhá při trávení a podporuje klidný spánek – proto ho mám doma vždy po ruce.
Levandule lékařská pochází ze Středomoří, ale u nás ji snadno vypěstujete i na zahrádce. Je nenáročná, krásně kvete a má široké využití v bylinkářství i kosmetice. Já si ji pěstuji hlavně kvůli její vůni, která mi přináší pocit klidu a pohody. Proto vám radím – dopřejte si chvilku jen pro sebe s limonádou z levandulového sirupu, uvidíte, že vás potěší nejen na jazyku, ale i na duši.
Recet na Levandulový sirup
Ingredience potřebné k přípravě voňavého pokladu v lahvi v podobě sirupu z levandule
- l vody
- šťáva z velkého citrónu (bez dužiny)
- 100 g Levandule lékařské
- 700 g cukru
Postup přípravy sirupu z levandule
1. Uvaříme vodu s cukrem, levanduli do roztoku namočíme a necháme 48 hodin louhovat v chladu.
2. Poté přecedíme a přidáme šťávu vymačkanou z jednoho citrónu, podle chuti můžeme přidat citrónové šťávy víc anebo přidat kyselinu citrónovou.
3. Sirup přivedeme k varu, horký nalijeme do sklenic a zavíčkujeme.
4. Druhá možnost je nalít sirup do sklenic studený a sterilovat při 80 stupních 20 minut.
Jemný sirup z Levandule lékařské je ideální pro dochucení vody, čaje nebo dezertů.

Osvěžující zázvorová limonáda s meduňkou, mátou a lehce pikantní chutí

Domácí Bezová šumivá limonáda – bezkonkurenční, dokonale osvěžující
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková