Jednoduché a efektní mlsání k vínu, pivu, na párty anebo klidně i jako jednoduchá svačinka s sebou na cesty – až takhle univerzální může být pečení s listovým těstem. Listové těsto kupuji, na přípravu vlastního jsem ještě v sobě nenašla dost trpělivosti. Kromě toho, že těsto dost drobí, a k servírování doporučuji dát každému hostu jeho vlastní talířek, na něm nevidím žádnou vadu.

Vrtulky vypadají moc hezky a jejich výroba je jednodušší než si možná myslíte. Toto párty jídlo z 90. let, kdy jste už v obchodech měli možnost koupit hotové listové těsto, se stalo velmi oblíbené díky mnoha možnostem, jak ho naplnit. Připravíte variantu pro masožrouty se šunkou, vegetariány se sýrem a dokonce i sladké verze. Na některé obměny se podívám pod receptem. Před samotným receptem jedno doporučení: Pracujte s dobře vychlazeným těstem – ušetříte si spoustu nervů.

Recept na listové vrtulky se šunkou a sýrem

Doba přípravy: 40 minut

Co potřebujeme

  • 2 pláty listového těsta (cca 500 g dohromady, kupované)
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžička sladké uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička koření na špek (nebo oblíbená směs na maso/uzeniny)
  • 150 g šunky (plátky)
  • 150 g strouhaného sýra (eidam, gouda nebo jiný dobře tavitelný)
  • 1 vejce (na potření)

Postup přípravy kroucánků z listového těsta

1. Těsto rozválíme nebo rozbalíme již rozválené (i to můžeme ještě více rozválet).

2. Potřeme olejem a kečupem, posypeme lehce paprikou, sušeným česnekem, kořením, poklademe plátky šunky a posypeme strouhaným sýrem.

3. Přiklopíme druhým plátem a přitlačíme k sobě válečkem.

4. Nakrájíme ostrým nožem nebo radýlkem na proužky, které zatočíme do vrtulí.

5. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem, máslem nebo mlékem.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut dozlatova.

Variace kroucánků

  • Šunka není jediná možnost masa či uzeniny, které se hodí do kroucánků. Můžete použít salámy, výborně se hodí také tenké plátky slaniny.
  • Výtečně se rozpouští například cheddar, který dodává také výraznou chuť.
  • Pokud budete hostit vegetariány nebo sami nejíte maso, naplňte kroucánky například pečenou zeleninou nebo několika druhy sýra.
  • Pro zajímavější vizuálnější efekt posypte pečivo mákem nebo sezamem.
  • Můžete se také pustit do sladké varianty a potřít těsto Nutellou a posypat sekanými ořechy nebo jednoduše máslem, cukrem a skořicí.
Obrázek k receptu na listové lodičky s ricottou a ovocem

Cukrářské origami: Upečte si lodičky z listového těsta s ricottou a lesním ovocem. Vypadají úchvatně a zvládnete je poskládat snadno

Obrázek k receptu na slaný závin

Slaný závin z listového těsta na výlety i svačinu: Šunka, sýr, zelenina a koření

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest