Na kuchyňské lince se mi smutně povalovaly přezrálé banány, jejichž osud byl nejistý. Byla by škoda je vyhodit, tak jsem se rozhodla je využít. Konečně vyzkouším recept na banánový chléb. Banánový chléb je známý a velmi oblíbený pro svou jednoduchost. Stačí smíchat pár ingrediencí, vložit směs do formy a nechat pak vše na troubě. Důležitou součástí je správná zralost banánů. Čím jsou zralejší, tím lépe, protože jejich sladká chuť a konzistence dodávají těstu to správné aroma a sladkost.
Banánový chléb je u nás moc oblíbený, díky jeho jemné struktuře. Dále sladká chuť s nádechem skořice je úžasná (lze přidat i vanilku). Díky těmto benefitům je banánový chléb skvělým pro každou příležitost. Ať už je to rychlá snídaně, svačina, nebo sladká tečka po večeři. Proč ho mám já ráda? Jeden z důvodů je samozřejmě ta snadnost přípravy a rychle upečený výborný moučník. Druhý důvod je, že mohu připravit různé druhy banánového chleba. Jednou přidám ořechy, podruhé čokoládu, pak zase rozinky, nebo různé kombinace. Všechny tyto varianty zaručí úspěch.
Od té doby, co jsem objevila banánový chléb, nevadím mi, když banány zhnědnout. Naopak, těším se až budou dostatečně zralé, abych mohla znovu upéct tento jednoduchý moučník. Banánový chléb přesně vystihuje přísloví: V jednoduchosti je krása a že i obyčejné věci mohou přinést velkou radost.
Recept na Banánový chléb
Potřebné suroviny na jednu formu biskupského chlebíčku o rozměru 25 x 10 cm.
- 70 g javorového sirupu
- 400 g hladké mouky
- 2ks střední banány (co nejvíce zralé)
- 60 g rostlinného oleje
- 2ks vejce
- 1 lžička mleté skořice (nebo vanilkové esence – tu používám při kombinaci s čokoládou)
- 200 ml mléka
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
2. Banány oloupeme a rozmačkáme v míse, následně k nim přidáme všechny suroviny: mouku, vejce, mléko, skořici, olej, kypřící prášek a špetku soli. Vše promícháme, aby se veškeré suroviny krásně propojily.
3. Hotové řidší těsto (asi jako na bábovku), nalijeme do připravené formy na biskupský chlebíček. Pokud nemáme formu s nepřilnavým povrchem, tak ji vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
4. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Zda je banánový chléb hotový zjistíte pomocí testu se špejlí. Pokud je špejle po vytažení z těsta vlhká, musíme banánový chléb nechat v troubě ještě chvíli.
Hotovo, nyní banánový chléb necháme vychladnout. Po vychlazení můžeme podávat.
Dobrou chuť.