5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Banoffee pie je bohatý a dekadentní britský dezert, jehož název vznikl sloučením slov “banana” (banán) a “toffee” (karamel). Tento dezert je oblíbený pro svou jedinečnou kombinaci sladkých a krémových chutí, které pohladí každého milovníka sladkého. Jedná se o takový koláč ve sklenici.

Základem Banoffee pie je křupavý sušenkový korpus, obvykle připravený z drcených sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem. Tento základ se pečlivě tlačí do formy na dort a peče, aby získal pevnost a křupavost, která vydrží i pod bohatými vrstvami, které přijdou na řadu. Banoffee pie se často zdobí dalšími prvky, jako jsou čokoládové hobliny, kávová zrnka nebo karamelová omáčka, které přidávají další texturu a chuťový rozměr. Tato ozdoba nejenže zvýrazňuje vizuální atraktivitu dezertu, ale také zesiluje chuťový zážitek.

Recept na banoffee pie ve skle – dezert kombinující tři oblíbené suroviny

Recept na banoffee pie, dezert kombinující tři oblíbené suroviny

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 6 porcí
Lahodný a chutný tradiční britský dezert

Potřebné vybavení

  • 6 Skleniček
  • Pánev
  • Miska

Suroviny

  • 10 – 12 sušenek
  • 25 gramů měkkého másla
  • 3 banány
  • 100 gramů cukru
  • 50 gramů mléčné čokolády (s vysokým obsahem kakaa )
  • 20 gramů měkkého másla
  • 350 mililitrů husté smetany (min 30%)
  • 25 gramů moučkového cukru

Postup 

Příprava čokoládového krému

  • Máslo nechte rozpustit na vodní lázni nebo v mikrovlnce.
  • Rozdrobené sušenky smíchejte v míse s rozpuštěným máslem, dokud nedosáhnete zrnité konzistence.
  • Hořkou čokoládu nasekejte na malé kousky.
  • Cukr nasypeme do rozpálené pánve a necháme ho zkaramelizovat bez míchání. Pánev mírně nakloňte, aby se cukr rovnoměrně rozpustil do zlatohnědé barvy.
  • Po odstavení z ohně vmíchejte máslo, vrátíme na sporák a za míchání postupně přiléváme smetanu.
  • Přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Nechte krém vychladnout před dalším použitím.

Příprava šlehačky

  • Do mísy nalijte dobře vychlazenou smetanu a šlehejte.
  • Jakmile začne smetana houstnout, postupně přisypávejte moučkový cukr.
  • Hotovou šlehačku přemístěte do cukrářského sáčku s dekorační špičkou a uschovejte na chladném místě.

Složení a dekorace

  • Na dno skleněného poháru rovnoměrně rozložte sušenkovou směs.
  • Banány nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na sušenky.
  • Plátky banánů pokapejte karamelovou a čokoládovou omáčkou.
  • Dezert zakončete vrstvou našlehané šlehačky.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Pro zamezení ztmavnutí banánů, které nebudou ihned konzumovány, je pokapejte citronovou šťávou.
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Britská
Klíčové slovo: Banán, Banoffee pie, čokoláda, dezert ve skleničce, drcená sušenka, sušenka


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest