Banoffee pie je bohatý a dekadentní britský dezert, jehož název vznikl sloučením slov “banana” (banán) a “toffee” (karamel). Tento dezert je oblíbený pro svou jedinečnou kombinaci sladkých a krémových chutí, které pohladí každého milovníka sladkého. Jedná se o takový koláč ve sklenici.
Základem Banoffee pie je křupavý sušenkový korpus, obvykle připravený z drcených sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem. Tento základ se pečlivě tlačí do formy na dort a peče, aby získal pevnost a křupavost, která vydrží i pod bohatými vrstvami, které přijdou na řadu. Banoffee pie se často zdobí dalšími prvky, jako jsou čokoládové hobliny, kávová zrnka nebo karamelová omáčka, které přidávají další texturu a chuťový rozměr. Tato ozdoba nejenže zvýrazňuje vizuální atraktivitu dezertu, ale také zesiluje chuťový zážitek.
Recept na banoffee pie, dezert kombinující tři oblíbené suroviny
Potřebné vybavení
- 6 Skleniček
- Pánev
- Miska
Suroviny
- 10 – 12 sušenek
- 25 gramů měkkého másla
- 3 banány
- 100 gramů cukru
- 50 gramů mléčné čokolády (s vysokým obsahem kakaa )
- 20 gramů měkkého másla
- 350 mililitrů husté smetany (min 30%)
- 25 gramů moučkového cukru
Postup
Příprava čokoládového krému
- Máslo nechte rozpustit na vodní lázni nebo v mikrovlnce.
- Rozdrobené sušenky smíchejte v míse s rozpuštěným máslem, dokud nedosáhnete zrnité konzistence.
- Hořkou čokoládu nasekejte na malé kousky.
- Cukr nasypeme do rozpálené pánve a necháme ho zkaramelizovat bez míchání. Pánev mírně nakloňte, aby se cukr rovnoměrně rozpustil do zlatohnědé barvy.
- Po odstavení z ohně vmíchejte máslo, vrátíme na sporák a za míchání postupně přiléváme smetanu.
- Přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Nechte krém vychladnout před dalším použitím.
Příprava šlehačky
- Do mísy nalijte dobře vychlazenou smetanu a šlehejte.
- Jakmile začne smetana houstnout, postupně přisypávejte moučkový cukr.
- Hotovou šlehačku přemístěte do cukrářského sáčku s dekorační špičkou a uschovejte na chladném místě.
Složení a dekorace
- Na dno skleněného poháru rovnoměrně rozložte sušenkovou směs.
- Banány nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na sušenky.
- Plátky banánů pokapejte karamelovou a čokoládovou omáčkou.
- Dezert zakončete vrstvou našlehané šlehačky.