Barevná roláda z pečenky je velmi jednoduchý a skvostný dezert, který má okouzlující vzhled. Pokud máte také rádi rychlé dezerty, které jsou hotové za pár minut – ať už je chuť na sladké nebo potřebujeme pohostit nečekanou návštěvu. Téměř všechny dezerty jakou jsou rolády, tedy až na některé výjimky, jsou lepší až na druhý den, což znamená noc v lednici. Ale když je potřeba a je chuť, šikovné pekařky si určitě poradí a vymyslí, jak dezert rychle zchladit.
Těsto se připravuje ze tří vajec, cukru, sáčku vanilkového cukru, hladké mouky, lžičky prášku do pečiva a lžičky kakaa. Vajíčka vyšleháme s cukry do pěny a vmícháme mouku s práškem do pečiva. A co ten krém z lískovců, neboli lískových oříšků? Myslíte že chutnají stejně jako vlašáky nebo mají jinou a výjimečnou chuť? Za mne lískové ořechy mají jemnější a sladší oříškovou chuť a víc se hodí do krémů než ořechy vlašské. Oříškový krém připravíme ze změklého másla, moučkového cukru, rumu a samozřejmě mletých lískových oříšků. Ty ještě smícháme se lžicí vlažného mléka. Krém natřeme na vychladlou placku, kterou znovu srolujeme a zabalíme do alobalu. Roládu necháme odležet v lednici do druhého dne, aby se všechny chutě krásně propojily.
Recept na rychlou roládku z pečenky
Ingredience na přípravu roládky
Těsto
- 3 vejce
- 75 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 90 g hladké mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL kakaa
Oříškový krém
- 90 g změklého másla
- 3 PL moučkového cukru
- 1 PL rumu
- 75 g mletých lískových oříšků
- 1 PL mléka
Postup přípravy rychlé rolády
1. Vyšleháme si vejce s cukry do pěny a vmícháme mouku s práškem do pečiva.
2. 1/3 těsta oddělíme do mističky a vmícháme do ní kakao.
3. Kakaové těsto z mističky vylijeme na formu pro omelety vyloženou pečícím papírem a dáme do trouby zapéct na 10 minut.
4. Poté na zapečené těsto nalijeme zbytek těsta světlého a necháme péct dalších cca 20 minut.
![Obrázek receptu na Neuvěřitelně lahodný dortík z jednoho těsta s krémem a ovocem](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/zakusecek.jpg)
Čokoládový dort s třešněmi: Jednoduchý dortík z jednoho těsta s krémem a ovocem
5. Upečenou omeletu stáhneme s papírem a papír opatrně sundáme. Srolujeme ve vlhké utěrce a necháme chladit.
6. Zatím si vyšleháme změklé máslo, moučkový cukr a rum do hladkého krému a vmícháme lískové ořechy a 1 PL vlažného mléka.
7. Krém natřeme na rozbalenou omeletu a znovu srolujeme. Zabalíme do folie a na 2. den krájíme roládku.
Tajný tip na obyčejnou sladkou omeletu
Nemáte li suroviny na krém nebo čas jej připravovat, upečte omeletku, pocákejte čokoládou, přidejte jahody nebo jiné ovoce a kopeček šlehačky.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI