Barevná roláda z pečenky je velmi jednoduchý a skvostný dezert, který má okouzlující vzhled. Pokud máte také rádi rychlé dezerty, které jsou hotové za pár minut – ať už je chuť na sladké nebo potřebujeme pohostit nečekanou návštěvu. Téměř všechny dezerty jakou jsou rolády, tedy až na některé výjimky, jsou lepší až na druhý den, což znamená noc v lednici. Ale když je potřeba a je chuť, šikovné pekařky si určitě poradí a vymyslí, jak dezert rychle zchladit.

Těsto se připravuje ze tří vajec, cukru, sáčku vanilkového cukru, hladké mouky, lžičky prášku do pečiva a lžičky kakaa. Vajíčka vyšleháme s cukry do pěny a vmícháme mouku s práškem do pečiva. A co ten krém z lískovců, neboli lískových oříšků? Myslíte že chutnají stejně jako vlašáky nebo mají jinou a výjimečnou chuť? Za mne lískové ořechy mají jemnější a sladší oříškovou chuť a víc se hodí do krémů než ořechy vlašské. Oříškový krém připravíme ze změklého másla, moučkového cukru, rumu a samozřejmě mletých lískových oříšků. Ty ještě smícháme se lžicí vlažného mléka. Krém natřeme na vychladlou placku, kterou znovu srolujeme a zabalíme do alobalu. Roládu necháme odležet v lednici do druhého dne, aby se všechny chutě krásně propojily.

Recept na rychlou roládku z pečenky

Ingredience na přípravu roládky

Těsto

  • 3 vejce
  • 75 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 KL kakaa

Oříškový krém

  • 90 g změklého másla
  • 3 PL moučkového cukru
  • 1 PL rumu
  • 75 g mletých lískových oříšků
  • 1 PL mléka

Postup přípravy rychlé rolády

1. Vyšleháme si vejce s cukry do pěny a vmícháme mouku s práškem do pečiva.

2. 1/3 těsta oddělíme do mističky a vmícháme do ní kakao.

3. Kakaové těsto z mističky vylijeme na formu pro omelety vyloženou pečícím papírem a dáme do trouby zapéct na 10 minut.

4. Poté na zapečené těsto nalijeme zbytek těsta světlého a necháme péct dalších cca 20 minut.

Obrázek receptu na Neuvěřitelně lahodný dortík z jednoho těsta s krémem a ovocem

Čokoládový dort s třešněmi: Jednoduchý dortík z jednoho těsta s krémem a ovocem

5. Upečenou omeletu stáhneme s papírem a papír opatrně sundáme. Srolujeme ve vlhké utěrce a necháme chladit.

6. Zatím si vyšleháme změklé máslo, moučkový cukr a rum do hladkého krému a vmícháme lískové ořechy a 1 PL vlažného mléka.

7. Krém natřeme na rozbalenou omeletu a znovu srolujeme. Zabalíme do folie a na 2. den krájíme roládku.

Srolovaná a naplněná roládka z omelety.
Foto: cooky.cz, Srolovaná a naplněná roládka z omelety.

Tajný tip na obyčejnou sladkou omeletu

Nemáte li suroviny na krém nebo čas jej připravovat, upečte omeletku, pocákejte čokoládou, přidejte jahody nebo jiné ovoce a kopeček šlehačky.

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest