Batáty, známé také jako sladké brambory, jsou specifické svojí chutí. Jejich jemná, sladká chuť a nádherná oranžová barva dodají každému jídlu šmrnc. Batátové pyré je zajímavá alternativa bramborové kaše. Uvidíte, že si tuto přílohu zamilujete. Naše verze pyré je s batáty a bramborami.

Pokud máte rádi sladší tóny, tak můžete nechat pyré čistě z batátů. U nás doma preferujeme mix batátů a brambor, pyré pak není tolik sladké. Poměr batátů a brambor si můžete přizpůsobit podle svých chutí, níže je uvedený náš oblíbený poměr. Pokud chcete více oranžovou verzi pyré, pak dejte více batátů. Batátové pyré plné vitamínů a minerálů, z něj dělá zdravou variantu klasických bramborových příloh.

Batátovo-bramborové pyré
Cooky.cz: Batátovo-bramborové pyré s domácími rybími prsty

Recept na Batátové pyré:

Potřebné suroviny:

  • 300 g batátů
  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání nebo mléka
  • sůl na dochucení

Postup:

1. Začneme tím, že batáty oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, aby se rychleji uvařily. To samé uděláme s brambory.

2. Nakrájené a oloupané batáty a brambory dáme do vody, vodu osolíme. Vaříme vše přibližně 15-20 minut, dokud nejsou zcela měkké.

3. Uvařené batáty s bramborami slijeme, přidáme k nim máslo, které se mezi nimi rozpustí. Pomocí ručního mixéru vše rozmačkáme a následně rozšleháme. Postupně přidáme mléko nebo smetanu (ideálně ohřáté), množství záleží na vámi požadované hustotě, snažíme se docílit sametové konzistence. Pyré dochutíme solí a prošleháme.

Batátové pyré je nyní připraveno k podávání. Skvěle se hodí jako příloha k masu, rybám nebo ho můžete servírovat jako hlavní chod s opečenou zeleninou.

TIP: vyzkoušejte si další recepty s bramborovou kaší. Můžete si připravit křupavé kroketky, bramborovou kaši s mandlovým mlékem nebo třeba zapečenou bramborovou kaši.

Dobrou chuť.



Write A Comment

Připnout na Pinterest